CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

andulka vlnkovaná
Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Psittaciformes - papoušci »  čeleď Psittaculidae »  rod Melopsittacus - andulka

Vědecká synonyma

Psittacus undulatus Shaw, 1805
Melopsittacus undulatus intermedius Mathews, 1912
Melopsittacus undulatus pallidiceps Mathews, 1912

Další názvy

= papoušek vlnkovaný

Obrázky


mládě


kostra

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Hmotnost: 26-29 g
Délka těla: 16-20 cm

Ekologie

Andulky žijí v suchých oblastech s porosty křovin a trav. Semena a výhonky trav a bylin jsou také hlavní součástí jejich jídelníčku. V obdobích sucha se ve velkých hejnech stěhují na velké vzdálenosti za vodou a za potravou. Pokud nastanou velká sucha, může to znamenat pro andulky obrovskou pohromu. Hynou pak ve statisících. Přesto dokáží tyto ztráty brzy nahradit. Rozmnožují se velmi rychle. Samce rozeznáme od samice podle sytě modře zbarveného ozobí, samice je má hnědé. Hnízdí ve vykotlaných stromech, kde samička snáší průměrně 3-6 vajec. Vajíčka snáší obden a hned na první zasedává. Proto jsou vždy mláďata nestejně velká. Inkubační doba trvá 18 dnů. Dutinu opouští po pěti týdnech. Mláďata snadno rozeznáme od dospělých podle nevybarveného zobáku a vlnkování, které se na hlavě táhne až ke kořeni zobáku. Mláďata pohlavně dospívají již po třech měsících.

Rozšíření

Vnitrozemí Austrálie

Chov

Nejpopulárnějším druhem malých papoušků je bezesporu andulka. V zajetí se andulky chovají již přes 150 let. Za tuto dobu bylo vyšlechtěno velké množství barevných mutací. Původně jsou zbarvené žlutozeleně s černou kresbou na křídlech a hřbetě. Nyní se chovají andulky modré, žluté, šedé, albinotické nebo lutino (celkově žluté zbarvení bez vlnkování) a jejich kombinace. Andulky se velmi dobře množí. V našich podmínkách je rozmnožujeme od jara do podzimu, přes zimu je musíme nechat odpočinout i když je umisťujeme do vytápěné ubikace. Pokud jim poskytneme vnitřní prostor mohou se chovat celoročně venku. Andulky lze snadno ochočit. Nejvíce jsou vhodní mladí ptáci vybraní z budky těsně před vyletěním. Musí se však dokrmovat uměle pomocí injekční stříkačky. Rychle pak zkrotnou a naučí se vyslovovat i několik slov.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Melopsittacus undulatus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22685223]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [dab45803-2df7-425f-b96c-2f111866ba83]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)]
Datum citace: 6. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [54531]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Melopsittacus undulatus Shaw, 1805]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)]
Datum citace: 16. listopad 2017
DE Zootier-Lexikon [2573:wellensittich&Itemid=174]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 2. prosinec 2018
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)]
EN Šefrová H., Laštůvka Z. (2005): Catalogue of alien animal species in the Czech Republic, Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LIII, No. 4, pp. 151-170 [jako Melopsittacus undulatus (Shaw, 1805)]
Datum citace: 23. prosinec 2018
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Melopsittacus undulatus]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

i druh zavlečený do oblasti popisované check-listem