CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

jeřáb mandžuský
Grus japonensis (Statius Müller, 1776)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Gruiformes - krátkokřídlí »  čeleď Gruidae - jeřábovití »  rod Grus - jeřáb

Vědecká synonyma

Ardea japonensis

Další názvy

= jeřáb japonský

Obrázky


mládě


hnízdo

Velikost

Hmotnost: 7-10 kg
Výška: 150 cm
Rozpětí křídel: 220-250 cm

Ekologie

Obývá travnaté lokality a zalesněné bažinaté oblasti na Dálném Východě, na zimu odlétá na zimoviště v Koreji a Číně. Populace z Japonska jsou stálé. Samice snáší obvykle dvě vejce, kterých sedí 29 - 34 dnů. Mláďata umí létat ve věku okolo tří měsíců. Pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech.

Rozšíření

Hokaido, SV Čína, JV Rusko, zimuje v Koreji (Jiangsu) a východní Číně. Populace z Japonska jsou stálé.

Význam

Je ohrožený vyhubením, jeho stavy ve volné přírodě se podle IUCN odhadují okolo 2000 kusů (asi 1400-1500 kusů v Asii a 1200 v Japonsku).

Odkazy a literatura

EN Bird Life 5.1 [2798]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Grus japonensis (Müller, 1776)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Grus japonensis (Statius Müller, PL, 1776)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Grus japonensis (Müller, 1776)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Grus japonensis]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře