CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

kondor královský
Sarcoramphus papa (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Cathartiformes - kondoři »  čeleď Cathartidae - kondorovití »  rod Sarcoramphus - kondor

Vědecká synonyma

Sarcorhampus papa
Sarcorhamphus papa
Sarcaramphus papa

Obrázky


mládě


Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Hmotnost: 3-3,75 kg
Délka těla: 71-81 cm
Rozpětí křídel: 180-198 cm
Vejce:
Výška x šířka:89-93x60-67 mm.

Rozšíření

Střední Amerika a východní Jižní Amerika po Argentinu

Ekologie

Kondor královský je pestřeji zbarvený než jeho ostatní příbuzní, pravděpodobně z tohoto důvodu byl také kultovním ptákem Mayů. Obývá neporušené pralesy a savany v nižších polohách ve Střední a Jižní Americe. Hnízdí většinou na stromech. Samice snáší jedno vejce, z kterého se líhne mládě za 53 - 58 dnů. Rodiče krmí mláďata natrávenou potravou, kterou jim vyvrhují z volete. Ve třech měsících již umí mládě létat. Živí se podobně jako ostatní kondoři drobnými obratlovci a uhynulými zvířaty. Žije v párech nebo rodinných skupinkách. Dožívá se až třiceti let.

Chov

Chovají se v párech ve větších voliérách. Na zimu se musí přemístit do vytápěného zimoviště s teplotou alespoň 16-18 °C. V zajetí se rozmnožují jen vzácně. Rodiče krmí mláďata natrávenou potravou, kterou jim vyvrhují z volete. Proto je obtížné uměle odchovat mláďata od prvního den života. Teprve později je krmí čerstvou potravou. Krmí se hovězím masem, které nemusí být příliš kvalitní. Dále se jim podávají králíci, kuřata, slepice, myši, potkani a morčata. Toto biologické krmení se jim zkrmuje celé i s vnitřnostmi. Maso se nesmí krmit zmrzlé, jinak by zvířatům mohlo způsobit vážné zažívací potíže

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Sarcoramphus papa]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22697645]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Sarcoramphus papa (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52944]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Sarcoramphus papa Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Sarcoramphus papa (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Sarcoramphus papa]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Sarcoramphus papa (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Sarcoramphus papa]
Datum citace: 7. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře