CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pelikán kadeřavý
Pelecanus crispus Bruch, 1832

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Pelecaniformes - veslonozí »  čeleď Pelecanidae - pelikánovití »  rod Pelecanus - pelikán

Téměř ohrožený

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxonomie

Monotypický druh. Některými autory je spojován do jednoho druhu s p. skvrnozobým (Pelecanus philippensis).

Velikost

Délka: 160-180 cm.
Rozpětí: 270-320 cm.
Hmotnost: 9-13 kg.
Délka zobáku: 37-45 cm.

Popis

Podobný p. bílému (Pelecanus onocrotalus), nikdy však nemá růžový nádech. V letu jsou u dospělých ptáků křídla špinavě bílá, pouze špičky ručních letek jsou tmavé. Na temeni má zkadeřené peří.

Ekologie

Hnízdí v koloniích (často společně s p. bílým) v rozsáhlých rákosových porostech. Snáší 2-3(až 6)vajec, sedí převážně samice 39-40 dní. Oba rodiče mláďatům přinášejí natrávené ryby, které mláďata vybírají zobáky z jejich jícnů. Od 7-8 dne mláďata plavou, vzletná jsou ve věku asi dva a půl měsíce, pohlavně dospívají ve 3. roce života.
Potravu tvoří výhradně ryby.

Rozšíření

Velice roztříštěný areál od jihovýchodní Evropy po střední Asii. Početnost se neustále snižuje a stále další hnízdiště jsou postupně opouštěna. Většina populací je stálých, ptáci z delty Dunaje a ze severního pobřeží Černého moře se na zimu stahují jižněji.
Z území ČR není známo žádné pozorování, není ale zcela vyloučeno, že některé pozorování p.bílého (Pelecanus onocrotalus) se týká tohoto druhu.

Význam

Zranitelný druh,populace čítají 10-14 tisíc ptáků.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697599]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Pelecanus crispus Bruch, 1832]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96626]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Pelecanus crispus Bruch, 1832]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52613]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Pelecanus crispus Bruch, 1832]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Pelecanus crispus Bruch, 1832]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Pelecanus crispus Bruch, 1832]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Pelecanus crispus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Pelecanus crispus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Pelecanus crispus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře