CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

buřňák obrovský
Macronectes giganteus (J. F. Gmelin, 1789)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Procellariiformes - trubkonosí »  čeleď Procellariidae - buřňákovití »  rod Macronectes - buřňák

Vědecká synonyma

Procellaria gigantea Gmelin, 1789
Macronectes giganteus dovei Mathews, 1916
Macronectes giganteus wilsoni Mathews, 1912

Obrázky

Taxonomie

Monotypický druh. Některými autory je za jeho ssp. považován buřňák Hallův (Macronectes halli).

Velikost

Délka: 86-99 cm.
Hmotnost: 3,8-5 kg.
Rozpětí: 200-220 cm.

Ekologie

Hnízdí od října v řídkých koloniích do 300 párů na pobřežích. Snáší jedno vejce, délka inkubace je 55-66 dní. Mláďata jsou vzletná po 104-132 dnech, hnízdit začínají v 6-7 letech. Zástupci rodu Macronectes jako jediní buřňáci loví i na zemi, proto i dobře chodí. Živí se především mršinami, aktivně loví mláďata a menší druhy mořských ptáků, z hnízd vybírají vejce.
Vyskytuje se v tmavé (šedé) a bílé fázi, bílá se vyskytuje asi u 15% populace.

Rozšíření

Jižní moře kolem Antarktidy, na sever po jižní oblasti Austrálie a Afriky a pobřeží Chile a Argentiny. Hnízdí na subantarktických ostrovech.

Význam

Zranitelný druh, velikost populace je asi 38 tisíc párů.

Literatura

Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.1998:Svět zvířat IV.Ptáci 1.Albatros.

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697852]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Macronectes giganteus (Gmelin, 1789)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Australian Faunal Directory [6362b762-d7f6-4ff0-9bcb-30dd5e74021b]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Macronectes giganteus (Gmelin, 1789)]
Datum citace: 6. únor 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52512]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Macronectes giganteus J. F. Gmelin, 1789]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Macronectes giganteus (Gmelin, JF, 1789)]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Macronectes giganteus]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Macronectes giganteus (Gmelin, 1789)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Macronectes giganteus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Macronectes giganteus]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Macronectes giganteus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře