CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

albatros stěhovavý
Diomedea exulans Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Procellariiformes - trubkonosí »  čeleď Diomedeidae - albatrosovití »  rod Diomedea - albatros

Vědecká synonyma

Diomedea exulans exulans Linnaeus, 1758
Diomedea chionoptera Salvin, 1896
Diomedea exulans chionoptera Salvin, 1896
Diomedea exulans rohui Mathews, 1915
Diomedea exulans rothschildi Mathews, 1912
Diomedea exulans westralis Mathews, 1918

Další názvy

= albatros stěhovavý jihoatlantský (Diomedea exulans exulans)

Obrázky

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 107-135 cm.
Hmotnost: 6,3-11,3 kg.
Rozpětí: 254-351 cm.

Ekologie

Hnízdí v koloniích na ostrovech, na svazích s řídkými porosty trav. Od listopadu snáší jediné vejce, délka inkubace je asi 78 dní. Jednotlivé páry hnízdí pouze jednou za 2 roky. Potravu tvoří mořští živočichové, častěji než jiné druhy albatrosů se živí i mršinami.

Rozšíření

Hnízdí na několika opuštěných ostrovech v jižním Atlantském a Indickém oceáně. Mimo hnízděí se zdržuje na mořích jižní polokoule, jednotlivé kusy se vzácně zatoulávají až do Středomoří.

Význam

Zranitelný druh, celosvětová populace čítá 100 tisíc ptáků, asi 21 tisíc hnízdících párů (Šťastný, 1998). Podle BirdLife pouze 28 tisíc ptáků, respektive 8500 hnízdících párů (2006).

Literatura

Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.1998:Svět zvířat IV.Ptáci 1.Albatros.

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Diomedea exulans]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [22698305]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96573]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [03ee0101-bfb1-4193-b514-e74ddbc7f4af]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Diomedea exulans chionoptera Salvin, 1896]
Datum citace: 7. únor 2015
EN Australian Faunal Directory [855fa7d0-46ea-4ae3-9ecf-c852949680bf]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Diomedea exulans exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 2. únor 2015
EN Australian Faunal Directory [ac32a0df-b8f5-4724-a34f-e6e08436db5e]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 31. leden 2015
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [52498]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
Datum citace: 16. listopad 2017
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Diomedea exulans]
Datum citace: 26. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Diomedea exulans Linnaeus, 1758]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Diomedea exulans]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Diomedea exulans exulans]
Datum citace: 12. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Diomedea exulans]
Datum citace: 26. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Diomedea exulans]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře