CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

čeleď

prasatovití
Suidae Gray, 1821

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  nadčeleď Suoidea

Další názvy

= vepři

Obrázky

Babyrousa babyrussa - babirusa buruská

Babyrousa babyrussa - babirusa buruská, samice

Autor: Petr Pivoňka

Potamochoerus porcus - štětkoun africký

Potamochoerus porcus - štětkoun africký

Autor: Vladimír Motyčka

Sus scrofa - prase divoké

Sus scrofa - prase divoké

Autor: Miloš Anděra
V patnácti druzích obývají Afriku, Asii a Evropu. Vyhledávají vlhké lesnaté biotopy. Velmi rádi se válí v bahně na tzv. kalištích, ale také výborně plavou v hlubší vodě. Žijí v menších skupinách. Jejich vzhled je u všech druhů dost podobný. Typický je pro ně kulatý rypák, který jim slouží k vyrývání potravy ze země. Zejména samci mají mohutné špičáky, horní i dolní rostou směrem vzhůru. Žaludek je jednoduchý. Tělo bývá pokryté hrubými štětinami nebo je lysé. Mají vynikající čich a sluch. Živí se různorodou potravou. Jsou to typičtí všežravci. Živí se plody, semeny, kořínky, bobulemi, hmyzem, měkkýši, červy a drobnými obratlovci. Rádi spořádají i zdechlé zvíře a nejrůznější odpadky. Mají velkou rozmnožovací schopnost. Samice rodí velký počet mláďat, která jsou méně vyvinutá než třeba u přežvýkavců. Ta jsou většinou pruhovaná nebo skvrnitě zbarvená. Mnoho druhů je silně pronásledováno pro chutné maso i kvůli škodám, které páchají na polích.

Poslední zpracované profily

Phacochoerus africanus (Gmelin, 1788) - prase savanové
Porcula salvania Hodgson, 1847 - prase zakrslé
Potamochoerus porcus (Linnaeus, 1758) - štětkoun africký
Babyrousa babyrussa (Linnaeus, 1758) - babirusa buruská
Phacochoerus aethiopicus (Pallas, 1767) - prase bradavičnaté
Sus scrofa Linnaeus, 1758 - prase divoké

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

podčeleď Suinae Gray, 1821 - pravá prasata
podčeleď Hyotheriinae Cope, 1888
podčeleď Kubanochoerinae Gabunia, 1958
podčeleď Listriodontinae Simpson, 1945
podčeleď Tetraconodontinae Lydekker, 1876
rod Odoichoerus Tong & Zhao, 1986

Odkazy a literatura

EN Australian Faunal Directory [6d4f0f7f-2830-41b3-b25c-a0f906e309d8]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Suidae]
Datum citace: 8. únor 2015
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Suidae]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

vyhynulý druh/skupina