CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

kosatka dravá
Orcinus orca (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Cetartiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Delphinidae - delfínovití »  rod Orcinus - kosatka

Vědecká synonyma

Delphinus orca Linnaeus, 1758
Grampus orca
Orcinus glacialis
Orcinus gladiator
Delphinus grampus Iredale & Troughton, 1933
Orcinus nanus
Orcinus rectipinea
Orcinus rectipinna
Orca tasmanica Gray, 1871

Další jména

= kosatka jižní
= kosatka pravá
= kosatka velká
= kosatka zakrslá

Nedostatečné údaje

Obrázky

Orcinus orca - kosatka dravá

Autor: ?

Orcinus orca - kosatka dravá

Autor: ?

Orcinus orca - kosatka dravá

samice

Autor: Vladimír Motyčka

Orcinus orca - kosatka dravá

samec

Autor: Martina Kišelová

Orcinus orca - kosatka dravá

samice

Autor: Martina Kišelová

mládě

Orcinus orca - kosatka dravá

samice

Autor: Martina Kišelová

Popis

Největší z čeledi delfínovitých. Tělo je černé s velkými bílými skvrnami za očima, na krku a břiše. Tvar bílé a šedé skvrny za hřbetní ploutví umožňuje identifikaci rozlišných jedinců. Samec dosahuje délky 9 m a hmotnosti 10 metrických tun. Samice přibližně 7.5 m a 8 tun.

Ekologie

Kosatka je velmi rychlý plavec, dosahující rychlostí nad 50 km/h. Obvykle se zdržuje blízko hladiny, i když dokáže vydržet pod vodou delší dobu. Žije v matriarchálním rodinném celku s 5 až 20 členy po celý život. Vědecké domění je, že rodinné celky mají svoje vlastní nářečí kterého zvuky se liší od ostatních rodin ve velice malých detailech. Některé rodiny pravidelně putují od Aljašky po Kalifornii a zpět, jiné zůstávají ve svých stálých lovištích po celý rok. Pobřeží Britské Kolumbie je stálým působištěm asi 250 kusů.

Jak její anglické jméno "velryba zabiják" naznačuje, kosatka se živí čímkoliv co najde v moři, včetně mořských ptáků, želvy, tuleňů, měkýšů, všech druhů ryb i jiných velryb. Tohle zvíře je známé pro svou inteligenci a značně vyvinutý společenský řád. V případech lovu větších kořistí, používá strategií ve spolupráci s ostatními členy rodiny. Není žádný známný případ, že by kosatka napadla člověka, s vyjímkou několika ojedinělých případů v zajetí. Doba březosti je 15 měsíců. Samice z pravidla vrhne jednoho potomka asi jednou za 3 - 5 let. Samci se dožívají kolem 40 let, samice přibližně 60 let, i když jsou známé vyjímky věku až do 90 let.

Přesto, že tento druh není ohrožený, jsou určité obavy o jeho hojnost následkem značného poklesu stavů lososů.

Rozšíření

Severní části Pacifického oceánu od Aleutských ostrovů po pobřeží Britské Kolumbie a státu Washington. Několik populací mezi Norskem a Islandem a poblíž Argentiny.

Mezitaxonové vztahy

kořist: Thunnus thynnus (Linnaeus, 1758) - tuňák obecný, Mirounga leonina (Linnaeus, 1758) - rypouš sloní, Delphinapterus leucas (Pallas, 1776) - běluha, Clupea harengus Linnaeus, 1758 - sleď obecný, Phoca vitulina Linnaeus, 1758 - tuleň obecný, ...

Odkazy a literatura

EN Australian Faunal Directory [f9eb6abb-6552-4b22-951e-0449fe824d6c]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Orcinus orca (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Orcinus orca Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Orcinus orca (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxon - texty (nepotvrzené) - 2
Jména (nepotvrzené) - 1
Komentáře