CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

plšík lískový
Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Myoxidae - plchovití »  rod Muscardinus - plšík

Další názvy

= plch lískový

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 15-28 g, délka 62-86 mm

Popis

Náš nejmenším a zároveň nejhojnější druh plcha. Dosahuje přibližně velikosti myši domácí a jeho ocas je jen krátce, hustě osrstěný a nepřesahuje délku těla. Srst na hřbetě, bocích i hlavě má rezavou až žemlově žlutou a břicho bývá světlejší s bílou skvrnou na hrudi a na krku.

Ekologie

Na jaře si plšíci staví kulovitá hnízda z trávy, listí a mechu. Každý jedinec má 3-5 hnízd, která střídavě využívá. Zimní hnízdo je umístěné pod kameny nebo kořeny, ve starých pařezech i v norách jiných hlodavců. K zimnímu spánku se ukládá v září až říjnu, probouzí se v dubnu. Na zimu se vždy dobře vykrmí. Potravu plšíků tvoří semena, plody, ořechy, pupeny a kůra. Z 50 % se však potřebuje živočišné krmení, požírají hmyz, žížaly, měkkýše a s oblibou vybírají i ptačí vejce.
Mláďata se rodí od konce května, samice je březí 22-25 dnů. Obvykle mívají 3-5 mláďat, výjimečně až 7. Mléko sají 3-4 týdny, po jednom měsíci poprvé opouští hnízdo. Plšíci se v přírodě dožívají maximálně 3-4 roků, v zajetí však mohou žít až 6 let. Jejich chov je podobný jako u plchů rodu Graphiurus.

Rozšíření

Obývá Evropu vyjma Pyrenejského poloostrova a severských oblastí, na východě zasahuje do povodí Volhy a turecké Anatolie.

Běžně, i když nehojně se vyskytuje na většině území ČR, v horách až v pásmu kosodřeviny (do 1400 m n. m.).

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305717]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Muscardinus avellanarius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [13992]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře