CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

křeček polní
Cricetus cricetus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Muridae - myšovití »  rod Cricetus - křeček

Vědecká synonyma

Cricetus frumentarius

Další názvy

= křeček obecný
= skřeček

Obrázky


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 150-600 g, délka 215-340 mm

Popis

Patří do blízkého příbuzenstva hrabošů (někdy jsou křečkovití, hrabošovití a myšovití) řazeni do jediné čeledi). Dosahuje střední velikosti a má zavalitější tělo, krátké končetiny a kratičký, řídce osrstěný ocas. Na rozdíl od sysla, s nímž bývá zaměňován, se vyznačuje pestrým zbarvením. Na hřbetě bývá obvykle žlutohnědý až rezavě hnědý s načernalými konci delších chlupů, na břiše naopak tmavohnědý až černý. Hlava je svrchu rezavá, zatímco po stranách, za ušima a na čenichu jsou bílé nebo nažloutlé skvrny stejně jako u předních končetin. Poměrně hustou srst vyměňuje jednou ročně. Dalším znakem jsou dobře vyvinuté lícní torby, u samců nacházíme v době rozmnožování nápadně zvětšené boční kožní žlázy.

Způsob života

Aktivní je v noci. Vyborně běhá a skáče. Hrabe si chodby o průměru 6-8 cm, které končí komorami na spání, zásoby potravy a odkládání trusu. Zimu přespavá v až 2 m hluboké, dobře vystlané noře. Po 20-denní březosti mívá do roka 2-3 vrhy po 3-12 mláďatech.

Potrava

Obílí, semena, zelené rostliny, hmyz a mlaďata ptáku.

Rozšíření

Obývá území od jihozápadní Sibiře (povodí Jeniseje) po Belgii a severovýchodní cíp Francie. Jako stepní druh se do vnitrozemí Evropy rozšířil během rozsáhlého odlesňování výrazně dříve než sysel, na archeologických nalezištích jsou jeho pozůstatky známé už z neolitu (zhruba před 6000-7000 lety).

Také u nás je obyvatelem otevřené kulturní krajiny. V 70.-80. letech 20. století se jeho početnost u nás natolik snížila, že mnohde vymizel (zejména z vrchovin a pahorkatin); nyní se jeho výskyt obnovuje zejména v nížinách, kde je místy opět velmi hojný (Polabí, jižní Morava aj.). V polohách nad 500-600 m n. m. je už vcelku vzácný.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305613]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Cricetus cricetus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Cricetus cricetus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [5529]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Cricetus cricetus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Cricetus cricetus (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 1
Přidat záznam o pozorování
Komentáře