CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

myška drobná
Micromys minutus (Pallas, 1771)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Muridae - myšovití »  rod Micromys - myška

Další názvy

= myš drobná
= myš malá
= myš nejmenší
= myška malá
= myška nejmenší

Obrázky


mládě

hnízdo

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 3,5-13 g, délka 50-77 mm

Popis

Nejmenší náš i evropský hlodavec. Kromě malé velikosti se vyznačuje drobnými ušními boltci, krátkým a tupěji zakončeným čenichem a žlutavým zbarvením. V létě je na hřbetě světle žlutá nebo okrová, někdy i do rezava, a vespod bělavá s nažloutlým nádechem (mladí jedinci jsou obvykle svrchu šedožlutí), zatímco v zimě převládá tmavší, někdy i slabě načervenalý odstín, ostře kontrastující s bílým břichem. Řídce ochlupený a velmi pohyblivý ocas je o málo kratší než tělo. Samice mají 2 páry mléčných bradavek.

Ekologie

Najdeme ji nejčastěji v okolí vod v rákosinách, vysokých travinách i na okolních polích, okrajích lesů a v křoviskách. Aktivní je především ve dne, výborně šplhá po stéblech trav i po rákosinách. Pomáhá si při tom částečně chápavým ocáskem. Ve výšce okolo 40-80 cm si na stéblech splétá z trávy kulovitá hnízda. Přes zimu se zdržuje v blízkých stozích, suché trávě nebo norách. Živí se hlavně semeny trav, obilovin i jiných rostlin, jednu třetinu potravy tvoří hmyz a malou část zelené rostliny. V přírodě dochází ke 2-3 porodům od března do září. Samice je březí 21 dnů. Ve vrhu bývá obvykle 3-7 mláďat, po 8-10 dnech se jim otevírají oči. Ve 2 týdnech vylézají z hnízda, ve 3 týdnech se osamostatňují, pohlavně dospívají v 6 týdnech a dožívají se 18 měsíců, v zajetí i déle.

Rozšíření

Vyskytuje se ve velké části palearktické oblasti od jižní Anglie po Dálný východ, severní Vietnam a Japonsko. U nás výskyt ovlivňuje především nabídka stanovišť a nadmořská výška – poměrně běžná je do do 500-600 m n. m., nad touto hranici se stává vzácnější (nejvýše položené nálezy 1050-1200 m n. m. známe z Hrubého Jeseníku, Šumavy a Krušných hor).

Chov

Myšky drobné můžeme chovat v párech nebo ve skupinkách s jedním samcem a 2-3 samicemi v teráriu nebo menší voliérce o výšce 80-100 cm, při základně 50x50. Čím bude větší a členitější bude tím spíše se vyvarujeme úhynům čerstvě odchycených zvířat vlivem stresu. Na dno dáme mech, suchou trávu a listí, důležité je množství větví, rákosových nebo bambusových stébel umístěných svisle v ubikaci. Po nich myšky šplhají a staví si zde hnízdo. Na stavbu hnízd jim poskytneme dostatek jemné trávy a sena. Hnízda pro mláďata jsou větší (7-9 cm v průměru) a mají obvykle jen jeden východ. Dobře aklimatizovaná a přivyklá zvířata se bez větších obtíží rozmnožují. V zimním období se na několik měsíců umístí do teploty okolo 0-5 °C, abychom navodili přirozený cyklus. Po zbytek roku je můžeme chovat při běžné pokojové teplotě.
Na krmení jim podáváme směs zrnin, v menší míře můžeme přidat i olejnatá semena. Tato část potravy tvoří asi 50-60 %. Důležitý je přísun živočišných bílkovin (asi 30 %), podáváme nejrůznější hmyz, vařené libové maso, vejce natvrdo, tvaroh, kočičí suchary. Potravu doplníme o piškoty, tvrdé pečivo, ovoce, zeleninu a zelené krmení. Pozor musíme dát na překrmování, aby zvířata při nedostatku pohybu zbytečně neztučněla. Na pití jim poskytneme napáječku pro drobné hlodavce nebo malou misku s vodou.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305637]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Micromys minutus (Pallas, 1771)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Micromys minutus Pallas, 1771]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Micromys minutus (Pallas, 1771)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře