CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

burunduk
Tamias sibiricus (Laxmann, 1769)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Sciuridae - veverkovití »  rod Tamias - čipmank

Vědecká synonyma

Eutamias sibiricus

Další názvy

= burunduk páskovaný
= deňka sibiřská

Obrázky


Velikost

Tělo je dlouhé 13-16 cm, ocas měří do 12 cm, hmotnost 50-120 g.

Ekologie

Vyhledává s oblibou lesnaté a křovinaté oblasti. Převážně se zdržuje na zemi, ale také obratně šplhá po stromech a výborně skáče, aktivní je ve dne. V zemi si vyhrabává jednoduché nory, kde si střádá zásoby semen a ořechů na zimu, spí a odchovává mláďata. Zimní období přespává v noře, občas se probouzí a požírá nashromážděné zásoby. Délka zimování je závislá na klimatických podmínkách místa, kde žijí. Burunduci vydávají hvízdavé zvuky, které mají různé významy, navzájem se jimi dorozumívají a varují se před nebezpečím. Živí se převážně rostlinnou potravou, občas si jídelníček zpestří hmyzem. Požírají zelené části rostlin, houby, plody a semena, zejména limbové "oříšky". Rozmnožování spadá do jarního až letního období, samice rodí 4-6 , maximálně až 10 mláďat, která se na podzim osamostatňují. Mláďata mívají jednou, výjimečně dvakrát ročně. Dožívají se až sedmi let.

Rozšíření

Od východního Finska, přes Sibiř až po Jakutsko, Čínu, Koreu a některé japonské ostrovy

Chov

Pro jedno zvíře postačuje klec o rozměru dna 120x60 cm a výšce 80 cm, pro pár zvířat je nutná délka klece alespoň 150 cm při 80 cm šířky a výšky. Nejvhodnější je chov v zahradní voliéře o rozměru 2x2 m a výšce 1,8 m. Na dno nasypeme 5-8 cm vysokou vrstvu písku. Do ní můžeme zahrabat drenážní trubky, které budou sloužit jako umělé nory. Další vybavení tvoří kameny, pařezy, větve stromů s umístěnými odsedávkami. Zapomenout nesmíme ani na budky zhotovené z prken o rozměru 15x20x15 cm, vlezovým otvorem o průměru 3-4 cm a odklápěcí střechou. Ve voliéře je můžeme chovat od jara do podzimu, přes zimu je jednotlivě umístíme v místnosti při teplotě 0-5°C. Zimování je nutné pro rozmnožování! Zimujeme jen dobře zakrmená a zdravá zvířata. V kleci musí mít k dispozici budku vystlanou senem, vodu a dostatek suché potravy (semena, oříšky...). Na jaře je spojujeme opatrně, někteří samci mohou být agresivní a zejména v malém prostoru napadají samice. Říje probíhá nejčastěji koncem zimy a na jaře. Po odpáření samičku oddělíme. Samice rodí až 10 mláďat, obvykle jich bývá okolo pěti. Březost trvá 30-32 (podle některých autorů až 40 dnů). Mláďata se rodí holá a slepá, oči se jim otevírají ve třetím týdnu života. Z budky začínají vylézat ve 4-5 týdnech a osamostatňují se ve dvou až třech měsících, kdy je také odstavíme.
Burunduky krmíme jednou denně, základ tvoří semena různých druhů rostlin. Dále jim přidáváme žaludy, bukvice, lískové, vlašské a burské oříšky. Denně předkládáme větvičky s listy nebo pupeny, listy a květy smetánky i jiných rostlin a nejrůznější ovoce a zeleninu. Potravu několikrát týdně doplníme o živočišnou bílkovinu. Občas můžeme přidat i tvrdý chléb a piškoty. Březím a kojícím samičkám zvýšíme přísun živočišných bílkovin a tvarohu.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 9

poddruh Tamias sibiricus asiaticus (Gmelin, 1788)
poddruh Tamias sibiricus lineatus (Siebold, 1824)
poddruh Tamias sibiricus okadae (Kuroda, 1932)
poddruh Tamias sibiricus ordinalis (Thomas, 1908)
poddruh Tamias sibiricus orientalis Bonhote, 1899
poddruh Tamias sibiricus pallasi Baird, 1856
poddruh Tamias sibiricus senescens (Miller, 1898)

Tamias sibiricus senescens

poddruh Tamias sibiricus sibiricus (Laxmann, 1769)
poddruh Tamias sibiricus umbrosus (A. Howell, 1927)

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305745]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Tamias sibiricus (Laxmann, 1769)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Tamias sibiricus Laxmann, 1769]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Tamias sibiricus (Laxmann, 1769)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře