CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

irbis
Panthera uncia (Schreber, 1775)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Felidae - kočkovití »  rod Panthera

Vědecká synonyma

Felis uncia Schreber, 1775 o
Uncia uncia (Schreber, 1775)
Uncia uncia baikalensis-romanii (Medvedev, 2000)
Uncia uncia irbis (Ehrenberg, 1830)
Uncia uncia schneideri (Zukowsky, 1950)
Panthera unca (misspelling) m
Uncia uncia uncioides (Horsfield, 1855)

Další názvy

= irbis horský
= leopard sněžný
= levhart sněžný

Obrázky


Velikost

Délka těla dosahuje s ocasem 180 – 220 cm, z čehož na ocas připadá 80 - 100 cm. Dospělý irbis může vážit 30 – 70 kilogramů, samci jsou mohutnější než samice.

Popis

Od ostatních velkých koček se liší mnoha znaky. Nápadné jsou dlouhé zadní končetiny, uzpůsobené ke skákání a velmi dlouhý ocas. Typická je široce stavěná lebka s klenutým čelem. Prostorná nosní dutina je přizpůsobením k vysokohorským podmínkám a pomáhá mu ohřívat vdechovaný studený vzduch. Zbarvení srsti je světlé, žlutošedé až světle okrově šedomodré. Kresba je černá tvořená okrouhlými plnými skvrnami a prázdnými rozetami. Srst je velmi dlouhá, v zimě dosahuje délky až 6 cm, v létě do 4 cm, osrstěné jsou i tlapy.

Ekologie

V poměrně chudých horských podmínkách mají jeho teritoria rozlohu až několik set km2, někdy se uvádí i více než 1000 km2. Obývá hory ve výškách 2000-4000 m n.m., v zimě sestupuje i mnohem níže, kdežto v létě není neobvyklé jej zastihnou až v 6000 m n.m. Je známý svými akrobatickými skoky, kterým se nemůže rovnat žádná jiná velká kočka. Dokáže překonat kolmé skalní stěny jen po několika výčnělcích. O jeho chování v přírodě není příliš mnoho informací. Na lov se vydává především v noci. Ve dne se ukrývá v křovinách, skalních rozsedlinách nebo jeskyních. Kořist uchvacuje ze zálohy, kde na ni číhá na příhodném místě nebo se k ní blíží plížením a v konečné fázi ji napadne dlouhým skokem. Loví převážně horské kozy a ovce, tahry, kozorožce, kabary, sviště, větší ptáky, divoká prasata a menší druhy savců. V nouzi se spokojí i s hlodavci nebo napadá domácí zvířata. Člověka napadne jen ve výjimečných případech, kdy se cítí ohrožený. Jinak se mu raději vyhne a případy lidožroutů nejsou známé. Svá teritoria označuje především močí. K páření dochází v jarních měsících, samice je březí 90 – 103 dnů. Nejčastěji rodí v dubnu až červnu 2 – 3 mláďata, jen výjimečně jich může být až 5.

Rozšíření

Obývá vysoké hory Střední Asie, najdeme jej v Himálajích, Pamíru, Altaji a Ťan-Šanu. Žije tedy od břehů Bajkalu až po Mongolsko, Nepál a Tibet.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Trypanosoma evansi (Steel, 1855) Balbiani, 1888

kořist: Ovis ammon (Linnaeus, 1758) - argali, Capra falconeri (Wagner, 1839) - koza šrouborohá, Hemitragus jemlahicus (H. Smith, 1826) - tahr himálajský, Pseudois nayaur (Hodgson, 1833) - nahur modrý, Lepus oiostolus Hodgson, 1840 - zajíc vlnitý, ...

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Uncia uncia Schreber, 1775]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [160:schneeleopard-uncia&Itemid=247]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Uncia uncia (Schreber, 1775)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 3
Názvy (nepotvrzené) - 12
Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

m synonymum vzniklé chybou ve jménu (misspelling)