CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

puma
Puma concolor (Linnaeus, 1771)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Felidae - kočkovití »  rod Puma - puma

Vědecká synonyma

Felis concolor

Další názvy

= kaguár
= kuguár
= lev horský
= lev stříbrný
= puma americká

Málo dotčený
Časový rozsah:střední pleistocén - recent

Obrázky


mládě


lebka

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

Hmotnost se udává v rozmezí 40 – 110 kilogramů, délka těla 1,1 – 2 metry, délka ocasu okolo 70 cm a kohoutková výška 60 - 70 centimetrů.

Popis

Přes svou velikost, kterou se může srovnávat s levhartem nebo jaguárem, je zástupcem malých koček. O tom také svědčí utváření jazylkového aparátu, ten je u této podčeledi zkostnatělý což zástupcům malých koček znemožňuje vydávat hlasitější zvuky jaké známe třeba u lvů nebo tygrů. Její hlas se podobá spíše vřískotu, ale může i příst. Přes svou mohutnou postavu má menší zakulacenou hlavu, mohutné tlapy a její zbarvení je v odstínech rezavé, žlutohnědé až stříbrošedé barvy. Mýtus o tom, že puma je černá vznikl pravděpodobně na základě loga světoznámé stejnojmenné firmy

Ekologie

Základ její potravy tvoří menší druhy savců a ptáků, občas si troufne i na mláďata velkých kopytníků. Domácí zvířata a zdechliny vyhledává jen v krajní nouzi. V Severní Americe loví především jeleny, jelence, mláďata losů, urzony, psouny, i zajíce, na jihu areálu dokáže ulovit i některé druhy opic, které pronásleduje až do korun stromů. Když má hlad požírá i myšovité hlodavce a dokonce větší hmyz jako jsou například sarančata. Na kořist obvykle číhá na stromech nebo ve skalním úkrytu. Při lovu nebo v nebezpečí dokáže výborně skákat a je velmi mrštná. Ve své domovině obývá velmi rozmanitá prostředí od pralesů, bažinatých oblastí, lesostepí až po horské lesy. Nevyhýbá se ani velkým nadmořským výškám, v Andách ji můžeme potkat i nad hranicí 4000 m n. m. V současnosti se vyskytuje spíše na odlehlých místech tam, kde žila na společném území s člověkem byla již víceméně vytlačena. Pumy žijí samotářsky, nezdržují se na jednom místě ale toulají se po svém teritoriu, které může mít několik desítek až stovek kilometrů čtverečných. Okrsky samic se překrývají s teritorii samců, ale po většinu roku se obě pohlaví nevyhledávají. Původně měla puma aktivitu denní i noční, ale v lidmi obývaných oblastech se ven vydává jen v noci. Páření není na většině území omezeno ročním období, pouze v oblastech s drsnějším klimatem obvykle spadá do jarního období. Samice po tříměsíční březosti mívá 3 – 4 mláďata, ale výjimečně jich může být až šest. Mláďata bývají tmavohnědě skvrnitá nebo tmavě zbarvená. Matka je kojí do 3 - 4 měsíců, ale již ve druhém měsíci života jsou schopná přijímat maso. Ve věku okolo půl roku se již vydávají s matkou na lov. Pohlavně dospívají ve 2 – 3 letech, v této době jsou již samostatné a vyhledávají si vlastní teritorium. Pumy se dožívají věku okolo 20 let. V současnosti je udáván stav pum na severu areálu na 16 000 kusů, v jižní části není její výskyt tak dobře zmapovaný, ale je pravděpodobně mnohem vyšší.

Rozšíření

Obývá téměř celou Jižní Ameriku od Chile a jižní Argentiny, velkou část Střední Ameriky, v Severní Americe se vyskytuje na západě kontinentu až po kanadské provincie Britská Kolumbie a Alberta.

P. c. anthonyi: východní oblasti Jižní Ameriky
P. c. cabreae: centrální oblasti Jižní Ameriky
P. c. concolor: severní část Jižní Ameriky
P. c. costaricensis: Střední Amerika
P. c. cougar: Severní Amerika
P. c. puma: jižní část Jižní Ameriky

Puma a člověk

Puma byla dlouho pronásledovaná a hubená jako škůdce dobytka a krvežíznivá šelma. Donedávna byla za ulovení pumy vyplácena odměna. Samozřejmě, že není o nic víc krvežíznivější než ostatní šelmy, loví vždy jen pro nasycení a dokud kořist nespotřebuje nemá důvod lovit další zvířata. Díky intenzivnímu odstřelu se některé subspecie staly vzácnějšími, ale celkově není tento druh ohrožený vyhubením a to zejména díky výskytu na pustých místech amerického kontinentu. Také tato velká šelma má své místo v potravním řetězci a při lovu si vybírá slabší nebo nemocné kusy, které je mnohem snadnější ulovit než zdravá zvířata. Tím napomáhá udržovat stavy kopytníků na únosné mezi a přispívá i k ozdravování jejich stád. To jen bílý člověk ji označil za nemilosrdného dravce, kterého se bál a snažil se ji na potkání zabít. V indiánské mytologii měla puma své pevné místo, indiáni dokázali žít v těsnějším vztahu s přírodou kam samozřejmě patřila i tato velká šelma. Věděli, že puma na lidi neútočí, raději se jim vyhne a je velmi hravá. Proto v jejich legendách vždy zastávala kladnou pozici.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Echinococcus oligarthrus (Diesing, 1863)

kořist: Myrmecophaga tridactyla Linnaeus, 1758 - mravenečník velký, Lama guanicoe (Müller, 1776) - guanako, Dasyprocta Illiger, 1811 - aguti

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Puma concolor anthonyi Nelson & Goldman, 1931
poddruh Puma concolor cabreae Pocock, 1940
poddruh Puma concolor concolor (Linnaeus, 1771) - puma brazilská

Puma concolor concolor - puma brazilská

poddruh Puma concolor costaricensis Merriam, 1901 - puma středoamerická
poddruh Puma concolor cougar Kerr, 1792 - puma východní

Puma concolor cougar - puma východní

poddruh Puma concolor puma Molina, 1782 - puma patagonská

Puma concolor puma - puma patagonská


Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Puma concolor Linnaeus, 1771]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [152:puma-concolor&Itemid=247]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Puma concolor (Linnaeus, 1771)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 4