CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

ocelot velký
Leopardus pardalis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Felidae - kočkovití »  rod Leopardus - ocelot

Vědecká synonyma

Felis pardalis Linnaeus, 1758 o
Panthera pardalis (Linnaeus, 1758)

Další názvy

= ocelot grošový

Obrázky


mládě

Velikost

Tělo může mít dlouhé až jeden metr, ocas měří 30-45 centimetrů, a hmotnost až 16 kg.

Popis

Ocelot velký je nádherně vybarvená kočka obývají nejrůznější prostředí od pamp až po tropické pralesy. Zbarvením připomíná levharta nebo jaguára.

Ekologie

Velmi dobře šplhá, ve dne odpočívá v korunách stromů nebo jiných přirozených úkrytech. Jinak se většinou zdržuje nejraději na zemi. Žije samotářsky, pouze v období rozmnožování se zdržuje v párech. Každý jedinec si své teritorium o rozloze několika km2 označuje pachovými značkami. Přesto, že je často loven pro krásnou kožešinu je ještě na většině areálu poměrně hojný. Oceloti se dožívají okolo dvaceti let.

Rozšíření

Od jihu USA až po severní Argentinu

Leopardus pardalis aequatorialis - severní Andy až Střední Amerika
Leopardus pardalis albescens - severovýchodní Mexiko až Texas, v historii i Lousiana
Leopardus pardalis melanurus - východní Venezuela až vysočina v Guyaně
Leopardus pardalis mitis - jižní Brazílie přes Paraguay až severní Argentina
Leopardus pardalis nelsoni - západní Mexiko
Leopardus pardalis pardalis - jižní Mexiko až Střední Amerika
Leopardus pardalis pseudopardalis - severní Kolumbie a západní Venezuela
Leopardus pardalis pusaeus - pobřeží Ekvádoru, možná Peru
Leopardus pardalis sonoriensis - severozápadní Mexiko až Arizona
Leopardus pardalis steinbachi - vysočina v Bolívii

Chov

Oceloty chováme v prostorných voliérách s vnitřním prostorem. Venkovní voliéru zhotovíme z kovové konstrukce opletené pletivem s oky 4x4 cm. Venkovní výběh má mít rozměry alespoň 3x6 m a výšku 2-2,5 m, vnitřní ubikace je vytápěná na 18-20°C a pro každé zvíře zde musí být kotec 3x1,5 m. Ve výběhu i v ubikaci nainstalujeme silné větve a kmeny na šplhání, na stěny zavěsíme dřevěné palandy. Pro samce umístíme jednu boudu, pro samici budou vhodnější dvě budky o rozměru 70x50x50 cm. Boudy zavěsíme na stěny do výšky okolo 1,5 m kde je budou zvířata raději využívat. V teplém ročním období mohou chodit ven po celý den, v zimě je pouštíme pouze za hezkého počasí na kratší dobu. Po celý rok zvířata můžeme chovat společně, pouze na krmení je raději rozdělujeme. Také před očekávaným porodem samici oddělíme. Po 70-80 dnech březosti rodí 2-4 mláďata, která mají hmotnost 230-280 g. Do dvou měsíců začínají přijímat pevnou stravu, do tří měsíců sají mléko a ve věku 4-6 měsíců je můžeme odstavit.
Oceloty krmíme kvalitním hovězím masem, biologickým krmením a podávat můžeme i mraženou drůbež. Podíl hovězího masa by neměl být vyšší než 50 %. Na jedno zvíře podáváme denně asi 1,5 kg potravy. Zvířata nepřekrmujeme, aby příliš neztučněla. Na krmení samce a samici rozdělíme, jinak může docházet k soubojům o potravu. Styl krmení je stejný jako pro rysy červené nebo kočky bažinné.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

parazit: Echinococcus oligarthrus (Diesing, 1863)

kořist: Tamandua tetradactyla (Linnaeus, 1758) - mravenečník čtyřprstý, Dasyprocta leporina (Linnaeus, 1758) - aguti zlatý

Podřízené taxony

Počet záznamů: 10

poddruh Leopardus pardalis aequatorialis Mearns, 1903

Leopardus pardalis aequatorialis

poddruh Leopardus pardalis albescens Pucheran, 1855
poddruh Leopardus pardalis melanurus Ball, 1844
poddruh Leopardus pardalis mitis (F. G. Cuvier, 1820)
poddruh Leopardus pardalis nelsoni Goldman, 1925
poddruh Leopardus pardalis pardalis (Linnaeus, 1758)

Leopardus pardalis pardalis

poddruh Leopardus pardalis pseudopardalis Boitard, 1842
poddruh Leopardus pardalis pusaeus Thomas, 1914
poddruh Leopardus pardalis sonoriensis Goldman, 1925
poddruh Leopardus pardalis steinbachi Pocock, 1941

Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [11509]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Leopardus pardalis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Leopardus pardalis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Leopardus pardalis (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem