CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

karakal
Caracal caracal (Schreber, 1776)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Felidae - kočkovití »  rod Caracal - karakal

Vědecká synonyma

Caracal melanotis Gray, 1843
Felis caracal Schreber, 1776 o
Lynx caracal (Schreber, 1776)

Další názvy

= rys karakal
= rys pouštní
= rys severoafrický
= rys stepní
= rysec karakal
= rysec pouštní
= rysec pustinný
= rysec severoafrický
= rysec stepní

Obrázky


Velikost

Tělo je dlouhé 60-80 cm, ocas měří 20-30 cm a hmotnost má 13-18 kg.

Popis

Má jednobarevné nažloutlé nebo hnědavé zbarvení. Tělo je štíhlejší, než u našeho rysa, má vysoké nohy a uši jsou opatřené dlouhými štětičkami chlupů.

Ekologie

Karakal se vyskytuje na stepích, polopouštích a savanách, pravým pouštím se vyhýbá. Aktivní je především v noci, ve dne se ukrývá ve skalních rozsedlinách, děrách i v norách jiných savců. Po většinu roku žije samotářsky, pouze v období páření se zdržuje v párech. Loví hlodavce a menší druhy savců včetně mláďat antilop a ptáky. Velmi rychle běhá a při lovu ptáků dokáže vysoko vyskočit. Na většině území je poměrně hojný a není ohrožený vyhubením. Dožívá se 15-20 roků.

Rozšíření

Afrika, Přední, Střední a jižní Asie až po Indii

C. c. algira Maroko až Alžír
C. c. caracal jižní Afrika
C. c. damarensis Namibie
C. c. limpopoensis severní Transvaal
C. c. lucani savany v jihovýchodním Gabunu
C. c. michaelis pouště v okolí Kaspického moře, východní Amur
C. c. nubica východní Afrika, severní Nubijská poušť, západní Kamerun
C. c. poecilotis Nigérie
C. c. schmitzi Palestina až východní Indie

Zajímavosti

Karakal se dá poměrně dobře ochočit. Dříve byl cvičen a používán v některých zemích k lovu zvěře.

Chov

Pro chov karakalů vyhovují prostorné voliéry stejně vybavené jako pro rysy červené nebo kočky bažinné. Součástí musí být menší mrazuprostá ubikace, ve které budou umístěné vytápěné boudy nebo nainstalované topení. Některé subspecie žijí v přírodě v poměrně drsných podmínkách a není nutné jim ubikaci vytápět. Pro pár zvířat postačuje venkovní voliéra o rozměru 6x4 x2 m, vnitřní ubikace 4x2m a boudy o něco menší nebo stejné jako pro rysy červené. Pokud máme vyzkoušený pár můžeme je ponechat i při odchovu mláďat spolu. Samice je březí 69-78 dnů a rodí obvykle 2-4 mláďata. Matka je kojí přes dva měsíce, ale již po jednom měsíci začínají přijímat pevnou stravu. V přírodě se mláďata zdržují se samicí téměř rok, ale ve 4-6 měsících je můžeme odstavit. Pohlavně dospívají v 1,5-2 letech. V době odchovu opět dodržujeme maximum klidu a matku s koťaty co nejméně vyrušujeme. Také u tohoto druhu raději provádíme úklid a ošetřování, zejména v období odchovu mláďat, bez přítomnosti zvířat. Krmení karakalů je stejné jako u rysů červených. Denně podáváme 1-1,5 kg krmiva.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

parazit: Ixodes rubicundus Neumann, 1904 - klíště červené

kořist: Pedetes surdaster (Thomas, 1902) - noháč východoafrický, Pedetes capensis Forster, 1778 - noháč jihoafrický, Lepus saxatilis F. Cuvier, 1823 - zajíc křovinný, Arvicanthis Lesson, 1842 - myš, Raphicerus campestris (Thunberg, 1811) - antilopa trávní, ...

Podřízené taxony

Počet záznamů: 8

poddruh Caracal caracal algira Wagner, 1841
poddruh Caracal caracal caracal (Schreber, 1776)

Caracal caracal caracal

poddruh Caracal caracal damarensis (Roberts, 1926)

Caracal caracal damarensis

poddruh Caracal caracal limpopoensis (Roberts, 1926)
poddruh Caracal caracal lucani (Rochebrune, 1885)
poddruh Caracal caracal nubica J. B. Fischer, 1921
poddruh Caracal caracal poecilotis Thomas & Hinton, 1921
poddruh Caracal caracal schmitzi (Matschie, 1912)

Caracal caracal schmitzi


Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Caracal caracal Schreber, 1776]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [146:karakal-caracal&Itemid=247]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Caracal caracal (Schreber, 1776)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

? nepotvrzený výskyt v oblasti popisované check-listem