CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

medvěd malajský
Helarctos malayanus (Raffles, 1821)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Ursidae - medvědovití »  rod Helarctos - medvěd

Vědecká synonyma

Ursus malayanus Raffles, 1821 o
Helarctos anmamiticus Heude, 1901

Další jména

= biruang

Zranitelný VU

Obrázky


mládě


Velikost

Hmotnost: samci 30-60 kg, samice 20-40 kg
Délka těla: 100-140 cm
Výška v kohoutku: 60-70 cm
Délka ocasu: 3-7 cm

Popis

Je černý nebo s nahnědlým odstínem. Na prsou je sytě žlutá kresba ve tvaru písmene V, která u některých jedinců může chybět. Srst je krátká, lesklá a přiléhá k tělu.

Ekologie

Žijí samotářsky v rozsáhlých pralesích, na rozdíl od ostatních medvědů jsou aktivní především v noci. Velmi dobře šplhají po stromech. Dosahují délky těla okolo 120 centimetrů a hmotnosti 30-60 kilogramů. Samice mají o čtvrtinu až o polovinu menší hmotnost než samci. Živí se hlavně rostlinnou potravou, kterou tvoří různé ovoce a zelené výhonky. Občas uloví i drobné živočichy, hmyz a termity. Jazyk dlouhý 20-25 cm mu slouží k vylizování medu.

Rozšíření

Obývá tropické a subtropické pralesy v jihovýchodní Asii od Thajska a Barmy až po jižní Čínu, Sumatru a Borneo.

Chov

Ubikace pro jejich chov musí mít prostorný výběh, zabezpečený proti úniku zvířat. Vnitřní ubikace je vytápěna na 18-20 °C. Větší část tvoří zimní výběh. Všichni medvědi jsou velmi citliví na vyrušování v období porodu a kojení mláďat.
Medvědi malajští mohou rodit mláďata po celý rok. Většina porodů však spadá do jarního a podzimního období. Březost trvá jen 96 dnů a je nejkratší ze všech druhů. Mláďata jsou velmi malá a zcela odkázaná na péči matky. Po porodu váží 300-400 g. Po několika týdnech opouští za dozoru matky ubikaci a vydávají se na prohlídku svého okolí. Matka je kojí až do 18 měsíců. Se samicí žijí společně i několik let. Pohlavně dospívají ve dvou až třech letech. V zajetí se rozmnožují vzácně. Dožívají se až 28 let.
Krmí se ovocem a zeleninou, vařeným kvalitním drůbežím a hovězím masem. Přidává se jim vařená rýže, ovesné vločky, tvaroh, jogurty, med, vařená vejce, ryby a zelené části rostlin. Na pití většinou dostávají čaj nebo mléko. Potravy nesmí dostávat nadbytek, jinak mají sklony k obezitě.

Zajímavosti

Medvěd malajský je nejmenším druhem medvědů. Při hledání potravy může způsobovat škody na plantážích a při vyrušení je nebezpečný i člověku.

Literatura

Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Zařazené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Helarctos malayanus euryspilus Horsfield, 1825 - medvěd malajský bornejský

Helarctos malayanus euryspilus

poddruh Helarctos malayanus malayanus (Raffles, 1821)

Helarctos malayanus malayanus


Odkazy a literatura

EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [9760]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Helarctos malayanus (Raffles, 1821)]
Datum citace: 3. srpen 2018
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Helarctos malayanus Raffles, 1821]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Helarctos malayanus (Raffles, 1821)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

o původní jméno taxonu (original combination)

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem