CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

tchoř tmavý
Mustela putorius Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Mustelidae - lasicovití »  rod Mustela - lasice

Vědecká synonyma

Putorius putorius (Linnaeus, 1758)

Další názvy

= kuna tchoř

Obrázky


mládě


lebka


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 0,5-2 kg, délka 30-48 cm

Popis

Tchoři jsou středně velké lasicovité šelmy se zavalitější postavou na krátkých, slabých končetinách, takže se při chůzi břichem dotýkají téměř podkladu. Oči mají malé, uši krátké zakulacené a ocas nepřesahuje polovinu délky těla (30-40%). Tchoře tmavého snadno rozeznáme podle zbarvení – je celkově tmavohnědý s prosvítající nažloutlou podsadou, na břišní straně těla bývá až černý. Velké bílé plochy na hlavě vytvářejí s hnědými skvrnami typickou pestrou masku. Ocas je rovněž tmavý, nanejvýš se světlou špičkou. Tchoři se vyznačují silně vyvinutými řitními žlázami, jejichž výměšek v případě ohrožení vypouštějí k zastrašení pronásledovatele. Samice mají 3-5 párů mléčných bradavek. Při určování je možná záměna se zdivočelou fretkou (Mustela putoius f. furo), v přírodě také zřejmě existují prakticky nerozeznatelní kříženci fretky a tchoře tmavého (jejich výskyt je možná mnohem častější, než se předpokládá).

Ekologie

Vyhledává vlhčí biotopy v okolí vodních toků, okraje lesů, ale nevyhýbá se ani blízkosti lidských sídel. Je samotářský, aktivní je v noci, zejména navečer a za svítání. Loví hlodavce, žáby, ptáky, požírá i ptačí vejce, měkké ovoce a hmyz. K páření dochází od března do května, samice je březí 40-43 dnů a rodí až 12 mláďat, obvykle však méně. Mláďata jsou slepá 4-5 týdnů, matka je kojí více než jeden měsíc. Ve třech až čtyřech měsících opouští matku, dospívají do jednoho roku života. Chov je podobný jako u fretky.

Možné záměny

Je téměř nezaměnitelný s jinou naší lasicovitou šelmou, výraznou obličejovou maskou se podobá tchoři stepnímu, je však mnohem tmavěji zbarvený a má černý i kořen ocasu.

Rozšíření

Je domovem ve velké části Evropy od Skotska a Walesu po Ural a Černé moře, na severu zasahuje do jižních oblastí Skandinávie a Finska.

Vyskytuje se na celém území ČR, dříve býval hojný, dnes je považován za druh méně běžný.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Podřízené taxony

Počet záznamů: 7

poddruh Mustela putorius anglia Pocock, 1936
poddruh Mustela putorius aureola Barrett-Hamilton, 1904
poddruh Mustela putorius caledoniae Tetley, 1939
poddruh Mustela putorius mosquensis Heptner, 1966
poddruh Mustela putorius putorius Linnaeus, 1758
poddruh Mustela putorius rothschildi Pocock, 1932
forma Mustela putorius f. furo Linnaeus, 1758 - fretka

Mustela putorius f. furo - fretka


Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305328]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Mustela putorius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Mustela putorius Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
DE Zootier-Lexikon [118:iltis-mustela-putorius&Itemid=245]

Dollinger P.: Zootier-Lexikon
Datum citace: 21. listopad 2018
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Mustela putorius Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře