CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

kuna lesní
Martes martes (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Mustelidae - lasicovití »  rod Martes - kuna »  podrod Martes

Vědecká synonyma

Mustela martes Linnaeus, 1758

Další názvy

= větevnice#

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 0,8-1,6 kg, délka 40-53 cm

Popis

Středně velká lasicovitá šelma s dlouhým huňatým ocasem (45-55 % délky těla), krátkýma nohama s ochlupenými chodidly (mezi bříšky) a silnými drápy. Silueta se vyznačuje jakoby nahrbenou zadní částí těla. Základní zbarvení husté a lesklé srsti je tmavohnědé, na ocase a na tlapkách až černohnědé, podsada bývá šedá nebo žlutohnědá. Na hrdle je nápadná nažloutlá až žloutkově oranžová (vzácně bílá) skvrna nepravidelného tvaru a velikosti, která se klínovitě zužuje na hrudi a nezasahuje na přední končetiny. Ušní boltce lemuje úzký světlý proužek, špička čenichu je černá. Samice obou našich kun mají 2 páry mléčných bradavek.

Ekologie

Aktivní je v noci, většinu času tráví na stromech. Ve dne se ukrývá ve stromových dutinách nebo prázdných hnízdech veverek a ptáků. Výborně šplhá a při lovu potravy dokáže skákat z větve na větev na vzdálenost 3,5-4 metry. Živí se hlavně ptáky, veverkami a dalšími hlodavci, požírá i ptačí vejce, hmyz a ovoce. Troufne si i na větší kořist jako je zajíc nebo srnče. Po většinu roku žijí samotářsky, velká teritoria si obě pohlaví značí trusem a výměšky análních, břišních a patních pachových žláz. Rozmnožování i chov je podobný jako u kuny skalní.

Možné záměny

Je podobná kuně skalní, liší se barvou náprsenky. U kuny lesní je žlutě zbarvená a nevětví se, u kuny skalní je bílá, větví se a zasahuje i na přední nohy. Tyto znaky jsou dobře pozorovatelné u dospělých zvířat, u mláďat však mohou být sporné. Kuna lesní má hnědý odstín srsti s nažloutlou podsadou, která je bohatší a hustší, okraje ušních boltců jsou bíle zbarvené a nos je tmavý. Tlapky mají srst i ze spodní strany mezi prsty.

Rozšíření

S výjimkou Pyrenejského poloostrova žije téměř v celé Evropě a na západě Sibiře, dále na Kavkaze, v Malé Asii a Íránu.

Je nehojně zastoupena po celém území ČR.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Podřízené taxony

Počet záznamů: 8

poddruh Martes martes borealis Kuznetsov, 1944
poddruh Martes martes latinorum (Barrett-Hamilton, 1904)
poddruh Martes martes lorenzi Ognev, 1926
poddruh Martes martes martes (Linnaeus, 1758)
poddruh Martes martes minoricensis Alcover, Delibes, Gosálbez & Nadal, 1987
poddruh Martes martes notialis (Cavazza, 1912)
poddruh Martes martes ruthena Ognev, 1926
poddruh Martes martes uralensis Kuznetsov, 1941

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305308]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Martes martes (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Martes martes Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Martes martes (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře


Vysvětlivky

# lidové jméno