CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

tetřívek kanadský
Falcipennis canadensis (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Galliformes - hrabaví »  čeleď Tetraonidae - tetřevovití »  rod Falcipennis - tetřívek

Vědecká synonyma

Dendragapus canadensis (Linnaeus, 1758)
Canachites canadensis (Linnaeus, 1758)

Obrázky

Taxon v check-listech zemí

Taxonomie

Některými autory je řazen do rodu Canachites, popř. Dendragapus.

Velikost

Délka: 38-43 cm.
Hmotnost: 450-500 g.
Vejce.
Výška x šířka: 38-47x28-34 mm.

Ekologie

Preferuje mladé jehličnaté lesy s bohatým podrostem. Po většinu roku žije samotářsky, samec se páří s 1-3 slepicemi. Hnízdo je důlek ukrytý v podrostu, snůška mívá 4-10 (15) vajec, délka inkubace je asi 25 dní.
V zimě se živí jehličím a pupeny, v létě i bobulemi a hmyzem.

Rozšíření

Kanada mimo bezlesých oblastí na severu,okrajově nejsevernější části USA.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Falcipennis canadensis atratus (Grinnell, 1910)
poddruh Falcipennis canadensis canace (Linnaeus, 1766)
poddruh Falcipennis canadensis canadensis (Linnaeus, 1758)
poddruh Falcipennis canadensis franklinii (Douglas, 1829)
poddruh Falcipennis canadensis isleibi Dickerman & Gustafson, 1996
poddruh Falcipennis canadensis osgoodi (Bishop, 1900)

Odkazy a literatura

EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Falcipennis canadensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 3 [61204079]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Falcipennis canadensis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN IUCN Red List of Threatened Species 2018-1 [61204079]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Falcipennis canadensis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 2. srpen 2018
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [53321]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Falcipennis canadensis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Falcipennis canadensis (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Falcipennis canadensis (Linnaeus, 1758)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Falcipennis canadensis]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Falcipennis canadensis]
Datum citace: 25. leden 2009

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře