CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

plameňák růžový
Phoenicopterus roseus Pallas, 1811

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Phoenicopteriformes - plameňáci »  čeleď Phoenicopteridae - plameňákovití »  rod Phoenicopterus - plameňák

Vědecká synonyma

Phoenicopterus ruber roseus Pallas, 1811

Další názvy

= plameňák růžový starosvětský

Obrázky


mládě


hnízdo

vejce

lebka

Taxonomie

Monotypický druh, v některých systémech je spojován do jednoho druhu s p. karibským (Phoenicopterus ruber)a p. chilským (Phoenicopterus chilensis).

Velikost

Délka: 120-145 cm.
Rozpětí: 140-170 cm.
Hmotnost: 2100-4100 g.

Popis

Opeření dospělých je bílé, na křídlech růžové až červené, černé letky. Nohy červené, zobák růžový s černým koncem.
Mladí ptáci jsou špinavě bílí s hnědými křídly, zobák mají šedavý, nohy šedé.

Ekologie

Hnízdí ve velkých koloniích na slaných přímořských i vnitrozemských jezerech, bažinách i na mělčinách u mořského pobřeží. Hnízdo je kuželovitá stavba z bahna vysoká až 60 cm. Většinou v květnu snáší 1, vzácněji 2-3 vejce, sedí oba rodiče 28-31 dní. Mláďata jsou 4-10 dní na hnízdě, později se pohybují v okolí. Ve věku 2 týdnů se jim začíná zakřivovat zobák a začínají sama sbírat potravu. Všechna mláďata v kolonii se drží pohromadě. Letuschopná jsou po 62-77 dnech, pohlavně dospívají ve 2-3 letech. U volně žijícího ptáka byl zjištěn věk 12 let, v zajetí až 44 let. Potravu tvoří drobní korýši (zvláště Artemia salina), dále měkkýši, červi a larvy hmyzu. Požírá i drobné vodní rostliny a jejich semena. Potravu sbírá na mělčinách, kde přes lamely v zobáku procezuje bahno a vodu.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna s jedinci zbývajících druhů rodu uniklými ze zajetí.
P.karibský (Phoenicopterus ruber) je stejně velký, má ale intenzivní červené zbarvení.
P.chilský(Phoenicopterus chilensis)je menší, zbarvení je světlejší, základní barva zobáku je bělavá a nohy jsou zelenošedé s nápadně červeným patním kloubem a prsty.

Rozšíření

Areál druhu je velice roztříštěný, hnízdí na vhodných lokalitách v Africe, jižní Evropě a jihozápadní Asii. V Evropě je největším pravidelným hnízdištěm Camargue v deltě Rhony v jižní Francii. Jednotliví ptáci i menší hejnka se občas zatoulávají severněji, ne vždy se podaří určit zda se jedná o divoké ptáky nebo jedince uniklé z chovů. Totéž platí pro pozorování z ČR.
Ptáci z jižní Evropy a Kazachstánu jsou většinou tažní, zimují ve Středomoří a v západní Africe, jižnější populace jsou stálé nebo přelétavé.

Chov

Plameňáci byli dříve vzácní chovanci, kteří se rozmnožovali jen velmi zřídka. Nutný je chov velkého množství ptáků pohromadě. Při chovu několika jedinců se nerozmnožují. Větší výběh musí být opatřen mělkým bazénkem a ubikací, kam se umisťují v zimním období. Přes zimu jim postačuje teplota okolo 10-12 °C. Za slunečného počasí se mohou i v zimě na kratší dobu pouštět ven. Na hnízdění se jim musí připravit mělké bahniště, do kterého se naveze jíl. Ten se udržuje neustále mokrý. Někdy si postaví hnízda sami, jindy jim musíme základny hnízd postavit nebo jim umístíme betonové válce, na kterých pak pokračují se stavbou sami. Krmí se směsí z vařené rýže, ovesných vloček, tvarohu a syrových vajec. Tato směs se zalije vodou, aby vznikla řídká kaše. Do ní se přidává špenát, vojtěšková moučka, sušené mléko, strouhaná mrkev a drobní sušení korýši dovážení pod názvem gamarus. V potravě musí být dostatek barviva karotenu, jinak jejich krásné zbarvení vybledne. V současné době se používají i kompletní průmyslově vyráběné krmné směsi. Při vhodně sestavené krmné dávce a dodržení zásadních podmínek pro jejich chov se rozmnožují.

Literatura

Hudec,K.a kol.1994:Fauna ČR a SR.Ptáci 1.Academia Praha.
Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Crocuta crocuta (Erxleben, 1777) - hyena skvrnitá

Odkazy a literatura

EN Bird Life 3 [22697360]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Phoenicopterus roseus Pallas, 1811]
Datum citace: 23. listopad 2018
EN Fauna Europaea 2.4 [96678]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Phoenicopterus roseus Pallas, 1811]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [467129]

del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.).: Handbook of the Birds of the World (HBW) Alive [https://www.hbw.com/], Lynx Edicions, Barcelona [jako Phoenicopterus roseus Pallas, 1811]
Datum citace: 27. listopad 2018
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Phoenicopterus roseus Pallas, 1811]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Phoenicopterus roseus (Pallas, 1811)]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Phoenicopterus roseus]
Datum citace: 7. duben 2013
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Phoenicopterus roseus]
Datum citace: 26. duben 2013

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1