CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

poddruh

čečetka tmavá
Acanthis flammea cabaret (Müller, 1776)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Fringillidae - pěnkavovití »  rod Acanthis - čečetka »  druh Acanthis flammea - čečetka zimní

Vědecká synonyma

Fringilla cabaret P.L.S. Müller, 1776
Carduelis cabaret Müller, 1776
Acanthis cabaret (Müller, 1776)
Carduelis flammea cabaret (Müller, 1776)

Další názvy

= čečetka malá
= čečetka obecná malá
= čečetka zimní evropská
= čečetka zimní středoevropská

Obrázky


mládě

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Původně vyčleněna jako samostatný druh, detailnější taxonomické studie ale ukázaly, že neexistují prakticky žádné genetické rozdíly mezi čečetkou zimní a čečetkou tmavou. Nyní opět uváděna jako poddruh čečetky zimní.

Velikost

Délka: 12-14 cm.
Hmotnost: 9-17,5 g.

Popis

Zřetelně menší než vrabec. Samec má čelo a temeno vpředu karmínově červené, zbývající vrch hlavy a hřbet hnědé, tmavěji skvrněné. Kostřec je světle červený, na křídlech dvě světlejší pásky, ocas tmavohnědý a vykrojený, brada černá, hrdlo a prsa světle červené, boky s tmavším skvrněním, břicho a spodní krovky ocasní bělavé. Samice má na prsou na okrovém podkladu hnědé osténky, stejně tak na bocích, jinak se podobá samci.

Ekologie

Preferuje horské oblasti, místy je běžná i v nižších polohách. Má sklon k hnízdění v koloniích, naše populace nejsou zpravidla tak početné, aby k tomu mohlo docházet. Hnízdo bývá dobře ukryto na listnatých i jehličnatých stromech, obvykle ne příliš vysoko nad zemí. Hnízdí 2x do roka, od dubna do července snáší 3-5 vajec. Sedí pouze samice 10-12 dní, hnízdní péče trvá 11-12 (14) dní. Pohlavně dospívají v 1. roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je téměř 9 let.
Větší část potravy je rostlinná, hlavně semena olše, břízy, borovice a různých bylin. Z živočichů loví především hmyz a jeho vývojová stadia.

Rozšíření

Původně Alpy a Britské ostrovy, v posledních 50 letech se rozšířila na celém území mezi oběma oblastmi. Převážně stálý až potulný druh.
V ČR bylo hnízdění zaznamenáváno vzácně, první prokázané je z roku 1939 ze Šumavy. Do roku 1971 bylo na území celého Československa známo 39 hnízdních lokalit. V dalších letech došlo k rozšíření do většiny českých pohoří i níže položených oblastí především na západě a jihu Čech. V současnosti se nárůst početnosti zastavil, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 6-12 tisíc párů.

Literatura

Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/2.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Odkazy a literatura

EN Australian Faunal Directory [eaebb1bf-71bb-44d4-a807-9c42f170e40c]

ABRS (2009-2019): Australian Faunal Directory [https://biodiversity.org.au/afd/home], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Acanthis flammea cabaret (P.L.S. Müller, 1776)]
Datum citace: 6. únor 2015
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 7.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acanthis cabaret (Statius Müller, PL, 1776)]
Datum citace: 16. listopad 2017
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Carduelis cabaret Müller, 1776]
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Acanthis cabaret]
Datum citace: 12. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Carduelis cabaret]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Carduelis flammea cabaret]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Komentáře