CZ EN
HLEDAT  

Termín

bezoár

Oblý útvar, tvořící se v zažívacím traktu zejm. přežvýkavců (Ruminantia), vzácněji i jiných živočichů, včetně člověka. Vzniká postupným nabalováním a stlačováním nestravitelného materiálu, pozřeného živočichem spolu s potravou a prostupováním tohoto materiálu minerálními solemi.
Základem bezoárů se stávají nejčastěji chlupy, semena, hlína, pryskyřice a podobně.

Příklady

Fytobezoáry se skládají zejména z nestravitelných částí rostlin.

Trichobezoáry obsahují převážně chlupy nebo vlasy.

Diospyrobezoáry se mohou tvořit následkem požívání nezralých plodů tomelu (Diospyros). Rozpustné taniny, obsažené v plodu, v přítomnosti žaludečních kyselin koagulují za vzniku lepkavé hmoty, na kterou se poté nabaluje další materiál.
Název pochází z perského pâdzahr (پادزهر), což znamená "ochrana před jedem". V minulosti se věřilo v účinky bezoáru jakožto univerzálního protijedu. Jako zdroj bezoárů sloužila v orientu koza bezoárová (Capra aegagrus aegagrus), v Evropě pak zejména kamzík (Rupicapra rupicapra, odtud kamzičí koule).

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému termínu ve slovníku přidat obrázek, text či další názvy a synonyma.

Komentáře