CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

ťuhýk obecný
Lanius collurio Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Laniidae - ťuhýkovití

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Lanius collurio collurio - Evropa mimo většiny Pyrenejského poloostrova a Skandinávie.
Lanius collurio kobylini - Krym,Kavkaz,severní Írán.

Velikost

16-18 cm, váha 30 g

Popis

Samec má hruď a břicho světle hnědorůžové, na bocích bez vlnkování. Hrdlo je bílé, temeno světle popelavé, pláštík a hřbet jsou červenohnědé. Široký černý oční proužek (pirátská maska), je často nahoře a na čele tence bíle lemovaný. Ocas je černý, u kořene po stranách bílý, kostřec šedý. Někdy bývá malá bílá skvrna u bází ručních letek. Má silný hákovitě zakončený zobák. Samice je zespodu špinavě žlutobílá, s řídkým vlnkováním. Temeno má hnědé nebo hnědošedé, šíji šedou a pláštík je matněji hnědý než u samce. Svrchu má různě výrazné vlnky. Oční proužek je hnědý, uzdička často světlá. Ocas tmavohnědý s úzkými bílými okraji. Mladí ptáci jsou svrchu hustěji vlnkovaní. Někdy mají teplejší hnědou horní stranu ocasu.

Ekologie

Hnízdí v otevřené kulturní krajině. K pobytu si s oblibou volí keřové porosty, křovinaté stráně a meze, okraje lesů a polní remízky, devastované plochy s roztroušenými keři, pastviny, řidčeji i parky a zahrady. Hnízdí od května do července 1x ročně. Je teritoriální během celého roku. Hnízdo stavějí oba ptáci. Je to masivní silnostěnná stavba spletená z kořínků, stébel a stonků uprostřed níž je často mech. Ve výstelce jsou jemné traviny, kořínky, chlupy a někdy peří. Hnízdo je ve spleti větví, nejčastěji do výše 2 m. Na 4-6 vejcích sedí jen samice. Vejce jsou na zelenavém, žlutavém či hnědavém podkladě hnědě skvrnitá, u tupého pólu tvoří věneček. O mláďata pečují oba rodiče. Potravu ťuhýka obecného tvoří především hmyz, vzácněji i drobní hlodavci a ještěrky, troufá si i na ostatní pěvce. Přebytečnou kořist napichuje na trny v okolí hnízda. V létě si zpestřuje jídelníček plody rostlin. Má schopnost jako všichni ťuhýci vyvrhovat tvrdé nestravitelné části potravy jako malé chuchvalce - vývržky. Ve zpěvu dovede výborně imitovat jiné ptáky.

Rozšíření

Obývá většinu Evropy, západní Sibiř a Malou Asii. Je přísně tažný, zimuje ve východní a jižní Africe.

Rozšíření v ČR.

Vyskytuje se prakticky na celém území od nížin až do poloh nad 1000 m. n. m. v horách, jeho hnízdní hustota není nikde příliš vysoká. Počty hnízdících párů u nás pomalu stoupají, v letech 2001-03 to bylo 30-60 tisíc.
Populace v celé Evropě po poklesu koncem minulého století se zdají být stabilní, jsou považovány za ztenčené. V celé Evropě hnízdí 6,3 milionu párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je tento druh v kategorii NT-druh málo dotčený.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Veselovský Z. (2001): Obecná ornitologie, Academia, Praha, 360 p.p.
Šťastný K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Lanius collurio collurio Linnaeus, 1758 - ťuhýk obecný evropský

Lanius collurio collurio - ťuhýk obecný evropský

poddruh Lanius collurio kobylini (Buturlin, 1906) - ťuhýk obecný kavkazský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97116]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Lanius collurio Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [5526]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Lanius collurio Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Lanius collurio Linnaeus, 1758]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Lanius collurio Linnaeus, 1758]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Lanius collurio]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Lanius collurio]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Lanius collurio]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře