CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rákosník velký
Acrocephalus arundinaceus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Acrocephalidae - rákosníkovití

Vědecká synonyma

Acrocephalus lacustris
Acrocephalus turdoides
Calamoherpe arundinacea
Turdus arundinaceus Linnaeus, 1758

Další názvy

= rákosník veliký

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Acrocephalus arundinaceus arundinaceus - severozápad Afriky, areál druhu v Evropě a Přední Asie.
Acrocephalus arundinaceus zarudnyi - od dolní Volhy a Kaspického moře do střední Asie.

Některými autory jsou pouze za ssp. považovány i rákosník australský (Acrocephalus australis), rákosník irácký (Acrocephalus griseldis), rákosník sibiřský (Acrocephalus orientalis) a rákosník hlučnohlasý (Acrocephalus stentoreus).

Velikost

Délka: 16-20 cm.
Hmotnost: 26-39 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Vrch hlavy, lopatky, hřbet a svrchní krovky ocasní olivově hnědošedé, kostřec narezavělý. Rýdovací pera jsou tmavě proužkovaná. Spodina těla šedobílá, boky okolí řiti a spodní krovky ocasní smetanové. Letky jsou tmavší se světlými lemy.

Ekologie

V hnízdním období vyhledává rozlehlejší porosty rákosu nebo orobince s trvalou vodní hladinou, za potravou vyletuje i do polí. Hnízdí 1x ročně, jen malý počet párů 2x. Hnízdo si staví na stoncích orobince nebo rákosu, méně často i jiných rostlin, zpravidla bývá umístěno nedaleko okraje porostu směrem k vodě. Od května do července snáší nejčastěji 5 (2-6) vajec, sedí pouze samice 11-15 dní. Hnízdní péče trvá 10-12 dní, při vyrušení mláďata opouštějí hnízdo už od 8. dne. Poletují od 16. dne, od 23. dne se živí sama. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 9 let. Jarní přílet probíhá v dubnu a květnu, s maximem na přelomu měsíců, do zimovišť se vracejí od konce srpna a v září, jednotliví ptáci se můžou zdržet i déle, nejpozdější záznam je z poloviny listopadu.
Potrava je z převážné části živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, méně pavouci a malí měkkýši. Pouze na podzim příležitostně otrhává i bobule (bez černý).

Rozšíření

Severozápad Afriky, Evropa mimo severních oblastí, Přední Asie, areál dosahuje až do západní Sibiře. V Evropě byl koncem minulého století zaznamenán mírný pokles stavů, hnízdní populace v současnosti čítají více než 1,5 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v Africe mezi Saharou a JAR.
Na našem území obývá okolí vod, preferuje nízké až střední polohy, jen místy vystupuje výše - max 730 m. n. m. na Šumavě. V našich podmínkách nikde nedosahuje vysoké hnízdní hustoty. Počty už několik desetiletí pomalu klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 1200-2400 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii VU - zranitelný druh.

Literatura

Hudec, K. a kol. 1983: Fauna ČSSR. Ptáci 3/1. Academia Praha.
Šťastný, K. , Bejček, V. , Hudec, K. 2006: Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003. AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Acrocephalus arundinaceus arundinaceus (Linnaeus, 1758) - rákosník velký evropský

Acrocephalus arundinaceus arundinaceus - rákosník velký evropský

poddruh Acrocephalus arundinaceus zarudnyi Hartert, 1907 - rákosník velký turkestánský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97319]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Acrocephalus arundinaceus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [7607]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Acrocephalus arundinaceus (Temminck & Schlegel, 1847)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [22714745]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Acrocephalus arundinaceus (Temminck & Schlegel, 1847)]
Datum citace: 27. leden 2014
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Acrocephalus arundinaceus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Acrocephalus arundinaceus (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Acrocephalus arundinaceus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Acrocephalus arundinaceus]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Acrocephalus arundinaceus]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Acrocephalus arundinaceus]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře