CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

skřivan polní
Alauda arvensis Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Passeriformes - pěvci »  čeleď Alaudidae - skřivanovití

Vědecká synonyma

Alauda pratorum
Alauda segetum
Alauda vulgaris
Anthus arvensis

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Alauda arvensis arvensis - většina areálu druhu v Evropě.
Alauda arvensis sierrae - Pyrenejský poloostrov.
Alauda arvensis cantarella - jižní Evropa a dál na východ až po severní Írán.
Alauda arvensis dulcivox - od Uralu na východ.

Dalších 6 ssp. obývá zbytek areálu druhu.

Velikost

16-18 cm, váha 40 g

Popis

Svým zbarvením je dokonale přizpůsoben životu na zemi. Svrchu a na hrudi je šedohnědý, čárkovaný, břicho je bílé. Čárky na hrudi končí dost náhle nad břichem bez kresby. Vnější ocasní pera dosti dlouhého ocasu jsou bílá, což je na kratší vzdálenost nápadné za letu při vyplašení, kdy odlétá nízko nad zemí s třepotáním křídel a poloroztaženým skloněným ocasem. Přitom lze u hnědého ptáka pozorovat tenký rozpitý bělavý lem zadního okraje křídel. Temenní pera nosí částečně vztyčená, samec je může vztyčit ve stříškovitou chocholku. Z blízka je též nápadný dlouhý, téměř rovný dráp zadního prstu, přizpůsobený ke zvětšení plochy nohy na nerovných, hrbolatých terénech. Samička se liší od samce jen menší velikostí. Mláďata jsou tmavší, skvrnitější a mají na hřbetě bílé špičky per.

Ekologie

Hnízdí hojně v otevřené krajině. Kromě ní obsazuje i pastviny, vřesoviště, rašeliniště a na severu tundru. Na jihu i horské louky, zvláště ty kde je tráva stále nízká. Početně se vyskytuje zejména na jarním tahu, kdy přilétá už v únoru. Jinak žije přísně individuálně, vůči svým sokům je velmi nesnášenlivý a svůj hnízdní okrsek úporně brání. V období vrcholného toku zpívá i samice, ovšem podstatně řidčeji než samec. Hnízdí od dubna do července 2-3x ročně. Hnízdní důlek pod převislou vegetací vyhrabe samička a snáší do něho stébla trav a kořínky, někdy i žíně a chlupy. Na 3-5 žlutozelených, hustě skvrnitých vajíčkách sedí samice, kterou po poledni občas střídá samec. Mláďata krmí oba rodiče 9 až 10 dní, za 18 dní už mláďata dovedou létat. Tvoří tedy jakýsi přechod od ptáků krmivých, k ptákům nekrmivým. Takový způsob odchovu je ve stepních podmínkách výhodnější než odchov mláďat krmivých. Z jara a v létě převažuje potrava živočišná, hmyz, pavouci, později rostlinná, zelené části rostlin, semena.

Rozšíření

Obývá celou palearktickou oblast mezi 35-65° s. š. Na zimoviště do Středomoří odlétají skřivani v září až říjnu, v malém počtu u nás i přezimují. Byl introdukován i do Austrálie, na Tasmánii a na Nový Zéland.

Rozšíření v ČR

Druh hojně hnízdící na celém území od nížin až po nejvyšší polohy hor. I přes neustálý mírný pokles stavů u nás v letech 2001-03 hnízdilo 0,7-1,4 milionu párů.
Evropské populace ve 2. polovině minulého století postihl silný úbytek stavů (podle některých údajů až o 50%), i tak se jedná o hojný druh - v současnosti v celé Evropě hnízdí více než 40 milionů párů.

Literatura

Svensson L., Grant P. J. (2004): Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu. Praktická určovací příručka, Svojtka
Nicolai J., Singer D., Wothe K. (2002): Ptáci - kapesní atlas, Slovart, 256 p.p.
Sauer F. (1995): Ptáci lesů, luk a polí, Ikar, Praha, 288 p.p.
Hudec,K.a kol.1983:Fauna ČSSR.Ptáci 3/1.Academia Praha.
Šťastný,K.,Bejček,V.,Hudec,K.2006:Atlas hnízdního rozšíření ptáků v ČR 2001-2003.AVENTINUM.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 11

poddruh Alauda arvensis armenica Bogdanov, 1879
poddruh Alauda arvensis arvensis Linnaeus, 1758 - skřivan polní evropský

Alauda arvensis arvensis - skřivan polní evropský

poddruh Alauda arvensis cantarella Bonaparte, 1850 - skřivan polní jihoevropský
poddruh Alauda arvensis dulcivox Hume, 1873 - skřivan polní západosibiřský
poddruh Alauda arvensis guillelmi Witherby, 1921 - skřivan polní portugalský
poddruh Alauda arvensis harterti Whitaker, 1904
poddruh Alauda arvensis intermedia Swinhoe, 1863
poddruh Alauda arvensis kiborti Zaliesski, 1917
poddruh Alauda arvensis lonnbergi Hachisuka, 1926
poddruh Alauda arvensis pekinensis Swinhoe, 1863 - skřivan polní pekingský
poddruh Alauda arvensis sierrae Weigold, 1913 - skřivan polní španělský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97404]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Alauda arvensis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Alauda arvensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [8177]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Alauda arvensis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Alauda arvensis Linnaeus, 1758]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Alauda arvensis Linnaeus, 1758]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Alauda arvensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Alauda arvensis]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Alauda arvensis]
Datum citace: 25. leden 2009
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Alauda arvensis]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Taxony (nepotvrzené) - 2
Komentáře