CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sovice sněžní
Bubo scandiacus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Strigiformes - sovy »  čeleď Strigidae - puštíkovití

Vědecká synonyma

Bubo scandiaca (Linnaeus, 1758)
Nyctea scandiaca (Linnaeus, 1758)
Strix scandiaca Linnaeus, 1758

Další názvy

= sova sněžná
= sova sněžní viz Sovice s.
= sovice sněžná

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 53-65 cm.
Rozpětí: 125-150 cm.
Hmotnost: M 1350-2000 g, F 1770-2480 g.

Popis

Samci celí sněhově bílí, většina má řídké tmavohnědé skvrny v podélných pásech hlavně na lopatkách, svrchní straně křídel a spodině těla.
Samice jsou bílé s hustým černohnědým skvrněním, bílý zůstává závoj, spodina těla, nohy, spodní krovky ocasní a většinou i kostřec.
Mladí ptáci se zdají být tmaví, mají velice husté skvrnění.

Ekologie

Žije a hnízdí v otevřené bezlesé krajině, převážně v tundře. Hnízdo je jamka ve vegetaci na malé vyvýšenině. V květnu a červnu snáší 7-9(3-12) vajec, velikost snůšky je značně závislá na množství potravy. Sedí pouze samice 30-33 dní, samec ji po celou dobu krmí. Mláďata se líhnou postupně, hnízdo opouštějí ve stáří 18-28 dní, plně vzletná jsou po 43-50 dnech. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil 5 let a 7 měsíců.
Potravu tvoří savci do velikosti zajíce a ptáci do velikosti husy. V době hnízdění loví téměř výhradně jen lumíky.

Rozšíření

Obývá cirkumpolární areál v tundrách. Na severu až po nejsevernější místa bez ledu. Rozšíření a kolísání početnosti je závislé na výskytu lumíků, hlavně lumíka sibiřského (Lemmus sibiricus). V době jejich nedostatku podniká tento jinak stálý druh i delší přesuny. Průměrně každý čtvrtý rok nabývají tyto přesuny irupčních rozměrů a jednotliví ptáci se přitom můžou dostat mnohem jižněji - v Evropě až po Francii, střední Evropu, bývalou Jugoslávii a Černé moře.
U nás se jedná o vzácně zaletující druh, ve 20. století bylo zaznamenáno do 15 záletů.

Chov

V zajetí se celoročně chovají ve voliérách. Zadní i boční stěny mají být plné, aby zvířata měla potřebný klid. Na zem jim umístíme kameny, špalky a silnější větve, na kterých rády sedávají. Chovají se v párech. Pohlavní rozdíly jsou velmi výrazné. Samice má husté vlnkování na bílém podkladu, samec je téměř celý bílý. Na zemi jim připravíme mělký důlek kam budou snášet vejce. Začínají hnízdit koncem května a v červnu, na vejce zasedá jen samice. Snáší větší počet vajec. Inkubační doba trvá jeden měsíc. Krmí se převážně drobnými obratlovci. Přednost dávají bíle zbarveným myším, potkanům a jednodenním kuřatům. Pokud je nakrmíme tmavě zbarvenými zvířaty, buď je vůbec nepozřou nebo jen v omezené míře. Maso zkrmujeme jen vyjímečně, sovice je nerady přijímají. Dlouhodobé krmení masem jim může způsobit vážné zažívací potíže. Jednou s možností je obalit maso v peří, aby sovy mohly tvořit vývržky. Zejména v době hnízdění jsou sovice velmi agresivní. Při obraně hnízda mohou dlouhými drápy vážně poranit svého ošetřovatele.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.
Kořínek M. (1999): Zoologická zahrada, RUBICO s.r.o., Olomouc

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

poddruh Bubo scandiacus gallicus (Mourer-Chauviré, 1975)
poddruh Bubo scandiacus scandicus (Linnaeus, 1758)

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [97040]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Bubo scandiaca (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Bubo scandiacus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [2236]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Bubo scandiaca (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Bubo scandiacus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Nyctea scandiaca (Linnaeus, 1758)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Bubo scandiacus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Bubo scandiacus]
Datum citace: 7. duben 2013
Fenneman J. (2007): British Columbia Bird Checklist [jako Bubo scandiacus]
Datum citace: 25. leden 2009
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Nyctea scandiaca]
Datum citace: 11. červenec 2010
CZ Hudec K. (2012): Slovník historických českých názvů ptáků [http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2274], Česká společnost ornitologická [jako Nyctea scandiaca]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

vyhynulý druh/skupina