CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

rybák severní
Thalasseus sandvicensis (Latham, 1787)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Charadriiformes - dlouhokřídlí »  čeleď Laridae - rackovití

Vědecká synonyma

Sterna sandvicensis Latham, 1787

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Thalasseus sandvicensis sandvicensis - Evropa.
Thalasseus sandvicensis acuflavida - východní pobřeží Ameriky od Virginie přes Antily na jih do jižního Karibského moře. Zimuje od pobřeží Severní Karoliny přes Karibské moře na jih po Peru a Uruguay.
Thalasseus sandvicensis eurygnatha - hnízdí v Karibském moři na ostrovech u pobřeží Venezuely a Francouzské Guyany a místy na východním pobřeží od Brazilie po jižní Argentinu.Zimuje podél atlantského pobřeží Jižní Ameriky.

Velikost

Délka: 37-43 cm.
Rozpětí: 85-97 cm.
Hmotnost: 200-310 g.

Popis

Šat svatební - vrch hlavy včetně prodloužených per v týlu černý, zbytek hlavy, krk a spodina těla bílé, vrch těla a křídel světle šedý. Vnější ruční letky šedé s tmavými středy per, ocas a kostřec bílý. Zobák je černý se žlutou špičkou, nohy černé.
Šat prostý - jako svatební, ale čelo a přední část temene bílé, zadní část temene bíle skvrnitá, černá skvrna před okem a černý pruh od oka do týlu.
Šat mláďat - čelo, temeno a týl černohnědé s bělavými lemy per, vrch těla a menší krovky šedé s černými skvrnami. Letky a velké krovky jako u dospělých, ale tmavší. Kostřec a ocasní krovky bílé s řídkými černými skvrnami, rýdovací pera bílá, na konci šedá až černá.

Ekologie

Pro hnízdění vyhledává nízko položené zaplavované oblasti a otevřená místa bez vegetace. Hnízdí ve velkých koloniích (v Evropě průměrně 850 párů, největší kolonie byla v Nizozemí před r. 1960-35000 párů). Hnízdo je jen mělká kotlinka bez výstelky na nezarostlých místech. Umístěna jsou velice blízko u sebe - až 9 hnízd na metr čtverečný. V květnu až červenci snáší 1-2, vzácně 3 vejce. Sedí oba rodiče 21-29 dní, není-li kolonie rušena, zůstávají mláďata až do dosažení vzletnosti (28-35 dní) na hnízdech. Jinak se ukrývají v okolí hnízda a po 1-2 týdnech se soustřeďují do velkých "školek". Poprvé obvykle hnízdí ve věku 3-4 let, nejvyšší věk je 23 let a 7 měsíců.
Většinu potravy tvoří ryby do velikosti až 15 cm, vybírá z bahna mořské červy, požírá i nehlídaná mláďata bahňáků.

Možné záměny

V našich podmínkách je možná záměna pouze s rybákem černozobým (Gelochelidon nilotica) - rozdíly viz tam.

Rozšíření

Thalasseus sandvicensis sandvicensis - hnízdí výhradně na mořských pobřežích: na severu Evropy ve Velké Británii a Irsku, v Nizozemí, Belgii, Německu, jižním Norsku, ve Švédsku a Estonsku. Na jihu hnízdí ve Španělsku, Francii, Itálii, Bulharsku a Rumunsku, dál na pobřeží Černého, Azovského a severu a východu Kaspického moře. Tažný, zimuje od Středomoří přes západní pobřeží Afriky až na jih kontinentu, mimo to i od Perského zálivu na východ až po Srí Lanku.
Většinou táhnou po mořském pobřeží, takže zálety do vnitrozemí jsou vzácné. U nás byl dosud zastižen 6x mezi květnem a listopadem, většinou jednotliví ptáci.

Literatura

Hudec,K.a kol.2005:Fauna ČR.Ptáci 2/2.Academia Praha.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Thalasseus sandvicensis acuflavidus (Cabot, 1848) - rybák severní americký

Thalasseus sandvicensis acuflavidus - rybák severní americký

poddruh Thalasseus sandvicensis eurygnathus (Sanders, 1878) - rybák severní karibský
poddruh Thalasseus sandvicensis sandvicensis Latham, 1787 - rybák severní evropský

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [96955]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Sterna sandvicensis Latham, 1787]
Datum citace: 9. březen 2012
EN AOU Checklist of North and Middle American Birds 2013 [http://checklist.aou.org/], North American Classification Committee (NACC) [jako Thalasseus sandvicensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Remsen J. V. Jr., Cadena C. D., Jaramillo A., Nores M., Pacheco J. F., Pérez-Emán J., Robbins M. B., Stiles F. G., Stotz D. F. and Zimmer K. J. (2002-2013): Classification of the bird species of South America 17 March 2013 [http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBa...], American Ornithologists' Union [jako Thalasseus sandvicensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Bird Life 5.1 [3265]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Sterna sandvicensis Latham, 1787]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Thalasseus sandvicensis (Latham, 1787)]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Thalasseus sandvicensis (Latham, 1787)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Sterna sandvicensis]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Thalasseus sandvicensis]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Sterna sandvicensis]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře