CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

sup hnědý
Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Aves - ptáci »  řád Accipitriformes - dravci »  čeleď Accipitridae - jestřábovití

Vědecká synonyma

Aegipius monachus
Aegypius monachus chincou Hachisuka, 1938
Aegypius monachus chinou
Aegypius monachus danieli Meinertzhagen, 1938

Další názvy

= sup hnědý čínský (Aegypius monachus chincou)
= sup hnědý mongolský (Aegypius monachus danieli)

Status ohrožení podle IUCN:Téměř ohrožený

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Taxonomie

Monotypický druh.

Velikost

Délka: 100-150 cm.
Rozpětí křídel: 250-290 cm.
Hmotnost: 7-12,5 kg.
Vejce.
Výška x šířka: 83-104 x 58-75 mm.
Hmotnost: 243 g.

Popis

Největší evropský dravec. Je celý tmavohnědý, se světlejší hlavou. Ta ale narozdíl od supa bělohlavého není nikdy bílá.

Ekologie

Žije hlavně v otevřené krajině (polopouště, alpínské louky). Podmínkou výskytu jsou vysoké stavy dobytka nebo velké zvěře.
Hnízdit začíná brzo na jaře. Hnízdo si staví na stromech nebo na skalách. Častěji než sup bělohlavý hnízdí jednotlivě. Snáší obvykle jen jedno vejce, oba rodiče sedí 50-55 dní. Další 3-4 měsíce zůstávají mláďata na hnízdě, dospívají ve věku 5-6 let. Nejvyšší zjištěný věk je 39 let.
Potravu tvoří hlavně mršiny velkých zvířat, vzácně loví i živou kořist - hlavně nemocné kusy.

Rozšíření

Mongolsko-tibetský typ rozšíření. Centrem rozšíření je Přední a Střední Asie až do Číny. V Evropě žije ve větším počtu pouze v Pyrenejích (cca 100 párů), na Kavkaze cca 50 párů. Na Balkáně a středomořských ostrovech dohromady dalších asi 20 párů.
V ČR se v minulosti v letních měsících objevovali zatoulané kusy, poslední pozorování jsou z let 1929 a 2001.

Význam

Ubývající druh, v místech s hojnějším výskytem je prospěšný odklízením mrtvých zvířat.
Téměř ohrožený druh (NT).

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [96706]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Bird Life 5.1 [3380]

Bird Life [http://www.birdlife.org] [jako Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Gill F. & Donsker D.: IOC World Bird List 3.3 [http://www.worldbirdnames.org/] [jako Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)]
Datum citace: 11. duben 2013
CZ Hudec K. et al. (2003): Soustava a české názvosloví ptáků světa, Muzeum Komenského v Přerově. 462 pp. [jako Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)]
EN Crochet P.-A., Joynt G.: AERC list of Western Palearctic birds December 2012 [http://www.aerc.eu/tac.html] [jako Aegypius monachus]
Datum citace: 26. duben 2013
EN Clements, J. F.: eBird/Clements checklist of birds of the world 6.7 [http://www.birds.cornell.edu/clementsche...], Cornell Lab of Ornithology [jako Aegypius monachus]
Datum citace: 7. duben 2013
ES Lilleleht V. , Lõhmus A. (1997): Scientific, Estonian and English names of birds of Europe [http://www.eoy.ee/yhing/nime.htm] [jako Aegypius monachus]
Datum citace: 11. červenec 2010

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře - 1