CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

adax
Addax nasomaculatus (de Blainville, 1816)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Artiodactyla - sudokopytníci »  čeleď Bovidae - turovití

Vědecká synonyma

Antilope addax Cretzschmar, 1826
Cerophorus (Gazella) nasomaculatus de Blainville, 1816

Další názvy

= adas
= adas núbický
= adas nubický
= adax núbický
= adax núbijský

Status ohrožení podle IUCN:Kriticky ohrožený

Obrázky


Velikost

Délka: 120-180 cm
Hmotnost: 60-135 kg
Výška v kohoutku: 100-120 cm
Délka rohů: u samic 80 cm, u samců až 120 cm

Ekologie

Žijí v malých stádech o 5 - 20 kusech vedených zkušenými samci. Samice rodí po 260 dnech březosti jediné mládě. K životu tato antilopa potřebuje jen velmi malé množství vody. Žije v oblastech s extrémními teplotami a úhrnem srážek do 100 mm za rok.

Rozšíření

Dříve obýval téměř celou saharskou oblast: Alžírsko, Egypt, Lybie, Maroko, Tunisko, Čad, severní Mali, Mauritánie, Niger, Súdán a v historické době také Izrael a pravděpodobně i Arábii. V přírodě v současnosti přežívá pouze v Nigeru, Čadu a Mauritánii, výskyt v Mali je nejistý.

Ochrana

V přírodě je téměř vyhubený, přežívá posledních 200-300 kusů v subsaharské Africe (Čad, severní Mali, Mauretánie, Niger). Přežívající populace jsou velmi malé, roztroušené na velkém území a jejich početnost stále klesá. Důvodem jejich extrémního úbytku během posledního století je nadměrný lov a rozšiření místních obyvatel i do dříve neobývaných oblastí. V Maroku, Tunisku, Alžírsku, Libyi a v Egyptě jej jejich lov zakázán místními zákony.
Vysazen byl v ohraničených rezervacích v Maroku (Souss-Massa: ze 70 kusů vysazených v letech 1994-97, se stavy zvýšily na 550 kusů v roce 2007) a v Tunisku (Bou Hedma), kde se předpokládá jeho vysazení do volné přírody. Podle IUCN je veden jako kriticky ohrožený druh.
Přes šest set kusů adaxů se chová v zoologických zahradách a dalších asi 1000 kusů je na soukromých farmách v USA a na Blízkém východě.

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Addax nasomaculatus de Blainville, 1816]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [512]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Addax nasomaculatus (de Blainville, 1816)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Addax nasomaculatus (de Blainville, 1816)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem

? nepotvrzený výskyt v oblasti popisované check-listem