CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

pásovec devítipásý
Dasypus novemcinctus Linnaeus, 1758

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Xenarthra - chudozubí »  čeleď Dasypodidae - pásovcovití

Další názvy

= pásovec černý
= pásovec devítikruhý
= pásovec holoocasý
= pásovec pochvoocasý

Obrázky

Velikost

Délka těla je od 40 do 55 cm, ocas 30 až 45 cm. Hmotnost okolo 5 kilogramů.

Ekologie

Žije na různých lokalitách od nížin až po vysoké hory. Nejčastěji se vyskytuje na savanách a polopouštích. Pronikl na severu až do jižních států USA a šíří se dále. Krunýř je na hřbetě rozdělený nejčastěji do devíti pásů. Přes den se ukrývá v norách. V noci za pomoci čichu vyhledává hmyz a jeho larvy, červy, ptačí vejce, drobné obratlovce i plody a jiné části rostlin. Také u tohoto druhu se vyskytuje polyembryonie. Páří se v létě, zárodek pak zastavuje svůj vývoj (utajená březost) až do listopadu. Na jaře pak rodí 4 až 12 identických mláďat stejného pohlaví.

Rozšíření

Od jihu USA až po severní Argentinu a na Trinidadu, Grenadě a Tobagu

Zajímavosti

Díky hojnému rozšíření je často chován. Používá se i jako laboratorní zvíře, protože je vnímavý na lepru a tyfus.

Chov

Pro chov vyhovuje ubikace s pevnou betonovou podlahou. Stěny se nedoporučuje zhotovovat z pletiva, protože je pásovci dokáží roztrhat silnými drápy. Po pletivu mohou také šplhat a při pádu z výšky si někdy způsobí zranění. Vhodný je i venkovní výběh, který také musí být dokonale zabezpečený proti úniku zvířat.Na dno umístíme 30 cm vysokou vrstvu písku, aby mohli hrabat. Jako úkryty poslouží duté kmeny a boudy. Pásovce chováme v párech nebo jednotlivě. K rozmnožování dochází v zajetí jen zřídka. Délka březosti kolísá v závislosti na utajené březosti. Nejčastěji se udává okolo 4-5 měsíců.
Krmí se hlodavci a jejich mláďaty, jednodenními kuřaty, hmyzem, ovocem a zeleninou. Dále dostávají mleté drůbeží nebo hovězí maso, tvaroh, vařená i syrová vejce, psí suchary a míchanici z masa, mleté zeleniny, vařených ovesných vloček a rýže. Denně podáváme asi 1 kg potravy. Potrava se doplňuje o vitamíny a minerální látky.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Mezitaxonové vztahy

predátor: Panthera onca (Linnaeus, 1758) - jaguár

Podřízené taxony

Počet záznamů: 6

poddruh Dasypus novemcinctus aequatorialis Lönnberg, 1913
poddruh Dasypus novemcinctus fenestratus Peters, 1864
poddruh Dasypus novemcinctus hoplites G. M. Allen, 1911
poddruh Dasypus novemcinctus mexianae (Hagmann, 1908)
poddruh Dasypus novemcinctus mexicanus Peters, 1864
poddruh Dasypus novemcinctus novemcinctus Linnaeus, 1758

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Dasypus novemcinctus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [6290]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Dasypus novemcinctus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Dasypus novemcinctus Linnaeus, 1758]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře