CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

netopýr brvitý
Myotis emarginatus (E. Geoffroy, 1806)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Chiroptera - letouni »  čeleď Vespertilionidae - netopýrovití

Další názvy

= nedopír brvitý
= stejnoušan zejkatý

Obrázky


Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 6-10 g, délka 41-53 mm

Popis

V mnoha směrech je dost podobný netopýru řasnatému (Myotis nattereri), ale nemá kartáčovitý lem na okraji ocasní blány ani esovité prohnutí ostruhy, a už na dálku je patrné jeho výrazně odlišné zbarvení. Celá hlava včetně boltců i neosrstěných partií je tmavá se zřetelným temně rezavým nádechem, na hřbetě je srst u dospělců nápadně rezavá až hnědočervená a naspodu těla žlutavě šedobílá a s nádechem do rezava. Pesíky jsou vlnité a zřetelně tříbarevné (při základu černé, uprostřed šedavé a u špičky načervenalé). Mladí jedinci postrádají světlejší načervenalé zbarvení. Rozhodujícím znakem je pravoúhlý zářez na vnějším okraji boltce zhruba v úrovni hrotu poměrně dlouhého tragu (tedy asi ve 2/3 výšky boltce). Při zimování se obvykle neukrývá ve štěrbinách, neklopí boltce dozadu a je patrné jeho charakteristického zbarvení.

Rozšíření

Obývá teplejší oblasti západní poloviny palearktické oblasti od Portugalska a Maroka po střední Asii a Afghánistán. Na jih zasahuje do Arábie a severní Afriky, severní hranice areálu prochází státy Beneluxu, jižním Německem a přes naše území pokračuje do jižního Polska, Zakarpatské Ukrajiny a Rumunska na Krym a Kavkaz.

U nás donedávna vzácný druh, známý jen několika moravských lokalit a ojedinělými zimními nálezy v Čechách. V posledním desetiletí však projevuje výrazný populační vzestup a nyní je téměř souvisle rozšířený na většině území Moravy (místy je i poměrně hojný). Z Čech zatím pochází asi 50 nálezů, vesměs ze zimovišť z východní části území, ale víceméně pravidelně se rovněž objevuje ve středních Čechách a v Pošumaví (stále častěji i v letním období).

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305418]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Myotis emarginatus (E. Geoffroy, 1806)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Myotis emarginatus E. Geoffroy, 1806]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [14129]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Myotis emarginatus (É. Geoffroy, 1806)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Myotis emarginatus (E. Geoffroy, 1806)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře