CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

netopýr pobřežní
Myotis dasycneme (Boie, 1825)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Chiroptera - letouni »  čeleď Vespertilionidae - netopýrovití »  rod Myotis - netopýr

Vědecká synonyma

Brachyotus dasycnemus

Další názvy

= krátkoušan veliký
= netopýr rybniční

Status ohrožení podle IUCN:Téměř ohrožený

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

Velikost

váha 14-18 g, délka 57-67 mm

Popis

Ve většině znaků připomíná n. vodního, je však o poznání větší (LAt nad 42 mm) a zřetelně se liší i zbarvení. Srst je šedavější s hedvábným nádechem, na břiše takřka bílá, rovněž boltce a neosrstěné části hlavy jsou přinejmenším u dospělých jedinců světlejší a hranice mezi zbarvením hřbetní a břišní strany těla je mnohem ostřejší. Velmi nápadná je volná noha s prodlouženými prsty. Vnitřní strana ocasní blány bývá porostlá pásem šedohnědých chlupů.

Rozšíření

Vyskytuje se od severní Francie a Holandska po západní Sibiř a Jenisej, zhruba v pásu mezi 45-60º s. š. Charakter rozšíření, přinejmenším v evropské části areálu, je však vysloveně ostrůvkovitý a navíc odlišný v letním a zimním období. V létě je úzce vázaný na nížinné oblasti s dostatkem otevřených ploch se stojatými a pomalu tekoucími vodami (Nizozemsko až Polsko, Potisí, jižní Ukrajina, Moldávie a dále až západní Sibiř). Zimuje však v jeskyních, které v těchto oblastech chybějí, a proto pravidelně přeletuje na zimoviště do sousedních horských a podhorských oblastí až na vzdálenosti okolo 300 km (tj. občas i na naše území a na Slovensko).

Jeden z našich nejvzácnějších netopýrů, který jednotlivě a nepravidelně zimuje v podzemních zimovištích v Jizerských horách, Krkonoších, Adršpašských skalách, Orlických horách a v Moravském krasu. Nejnověji byly ovšem jednotlivé kusy (včetně vzletného mláděte) odchyceny také v letním období v lužních lesích u Lanžhota v nejjižnějším cípu Moravy. Není tudíž vyloučené, že naše území obývá i v letním období. Vzhledem k jeho vzácnosti je nezbytné jakýkoliv další letní nález podrobně zdokumentovat (fotografie, rozměry, okolnosti nálezu apod.).

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305416]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Myotis dasycneme (Boie, 1825)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Myotis dasycneme Boie, 1825]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Myotis dasycneme (Boie, 1825)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Názvy (nepotvrzené) - 1
Přidat záznam o pozorování
Komentáře