CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

netopýr černý
Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Chiroptera - letouni »  čeleď Vespertilionidae - netopýrovití »  rod Barbastella - netopýr

Vědecká synonyma

Barbastella barbastella
Barbastellus barbastellus
Barbastellus communis
Vespertilio barbastellus

Další názvy

= netopýr mopsličí
= saukušan
= srostlouch
= ušan širokouchý

Status ohrožení podle IUCN:Téměř ohrožený

Obrázky


Velikost

Váha 7-14 g, délka 47-59 mm

Popis

Středně velký netopýr, nezaměnitelný s žádným jiným druhem, charakteristický vzhled mu dodávají velké a široké boltce otočené dopředu a naspodu na čele srostlé. Tragus je poměrně dlouhý, rovný a zašpičatělý. Srst stejně jako blány a boltce je zbarvena hnědočerně až černě, a to i na břišní straně. U starších jedinců jsou špičky chlupů na hřbetě bílé, což dodává zbarvení poněkud stříbřitý nádech. Epiblema chybí.

Echolokace: Poměrně krátké FM hlasy dvou typů – silnější a kratší s výraznější CF složkou (35-23 kHz, asi 4 ms) a silnou druhou harmonickou sérií (70-55 kHz), a slabší s poněkud vyšší frekvencí (43-33 kHz), zpravidla bez harmonické série a delšího trvání (5-6 ms). Oba typy hlasů celkem pravidelně střídá, v heterodynickém modu tak výsledný zvuk připomíná kastaněty. Rychlost opakování je 8-10 pulsů v otevřeném prostoru (nejvyšší intensita na 30-35 kHz), v zakrytém pozadí (tj. při hustší vegetaci) převládají vysokofrekvenční hlasy (nejvyšší intensita asi 43 kHz, dobře slyšitelná harmonická série až 70 kHz, rychlost opakování 10-12 pulsů za sekundu). Hlasy mohou být vydávány ústy i nosem (zvláštní stavba nozder).

Rozšíření

Je známý od severozápadního Maroka a Kanárských ostrovů, Iberského poloostrova, jižní Anglie a jižní Skandinávie do Běloruska, Ukrajiny a Zakavkazí. Ojedinělé nálezy pocházejí z Turecka, Balkánu, Itálie, Korsiky a Sardinie a ze Sinajského poloostrova.

V ČR se vyskytuje na celém území, snad s výjimkou intenzivně obhospodařovaných nížin. Na zimovištích ve štolách, jeskyních a sklepech patří k nejhojnějším netopýrům.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mapy rozšíření

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305394]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Barbastella barbastellus Schreber, 1774]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN IUCN Red List of Threatened Species 2013.2 [2553]

IUCN Red List of Threatened Species [http://www.iucnredlist.org/] [jako Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)]
Datum citace: 27. leden 2014
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře


Vysvětlivky

druh vyhynulý v oblasti popisované check-listem

? nepotvrzený výskyt v oblasti popisované check-listem