CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

krysa obecná
Rattus rattus (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci »  čeleď Muridae - myšovití »  rod Rattus - krysa

Vědecká synonyma

Epimys chionogaster Lönnberg, 1916
Hapalotis arboricola Gould, 1863
Mus (Hapalotis) tompsoni Ramsay, 1882
Mus griseocaeruleus Higgins & Petterd, 1883
Mus rattus Linnaeus, 1758
Mus rufescens Gray, 1837
Mus tompsoni Ramsay, 1882
Mus variabilis Higgins & Petterd, 1883

Obrázky

Taxon v check-listech zemí*

* Výčet zemí nemusí být kompletní

CZ   NL  

Velikost

váha 130-250 g, délka 160-235 mm

Popis

Od potkana se liší o trochu menší velikostí, subtilnější postavou a dlouhým, štíhlým jednobarevným ocasem, který je delší než tělo. Na protáhlé, vpředu zašpičatělé hlavě jsou kromě dlouhých smyslových chlupů a velkých očí nápadné neosrstěné ušní boltce (jsou-li přehnuty dopředu, dosahují až k oku). Zbarvení našich krys je proměnlivé, některé jsou celé tmavé až černé, jiné šedivé či rezavě hnědé se světlým břichem. Oproti potkanovi působí krysa čistotnějším dojmem, a to i výběrem životního prostředí. Samice mají 5 párů mléčných bradavek.

Rozšíření

Pochází nejspíše z jihovýchodní Asie, v současnosti je rozšířena zejména v teplých oblastech celého světa (v Evropě např. chybí na Islandu a ve Skandinávii i Finsku, na britských ostrovech se vyskytuje zřídka). Na našem kontinentě zdomácněla mnohem dříve než potkan, dosud známé nejstarší nálezy pocházejí z počátku 2. tisíciletí př. n. l. (ve Středomoří), ve střední Evropě se objevila přinejmenším okolo 2. století n. l.

Poprvé je doložena z ranně středověkých archeologických vykopávek z Pražského hradu (10.-13. st. n. l.) a následně z vrcholného středověku (Praha, Tábor, Krašov, Tetín aj.). Její pozdější vymizení nemá přímou souvislost se zavlečením potkana, jak se často traduje, ale spíše je důsledkem změny životního stylu obyvatel. Namísto suchých dřevěných, pro krysy ideálních staveb ze začaly stavět kamenné (později cihlové a betonové) budovy s vlhkým sklepením a pospojované podzemní kanalizací. U nás krysa na nějakou dobu zcela vymizela a objevila se znovu na přelomu 19. a 20. století (Děčín 1879, Mělník 1914 a Praze 1929). Nové osídlení souviselo s rozvojem lodní dopravy na Labi (zavlečení z Hamburku). Dnes se krysa vyskytuje v severních a středních Čechách v prostoru zhruba vymezeném Prahou, Rakovníkem, Louny, Chomutovem, Teplicemi, Děčínem, Českou Lípou a Mladou Boleslaví. Osídlené území se zvolně zvětšuje (např. po roce 2000 byla poprvé zjištěna i na jih od Prahy (Říčany). Na severní Moravě a ve Slezsku měla historie výskytu zřejmě jiný průběh, neboť ostrůvkovité pozůstatky původních populací se zde zachovaly až do počátku 20. století. O současné situaci přesné údaje nejsou, v 80. letech 20. století byl zaznamenán izolovaný výskyt z podhůří Moravskoslezských Beskyd (Čeladná, 1983).

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mezitaxonové vztahy

predátor: Leptailurus serval (Schreber, 1776) - serval

parazit: Globocephalus connorfili Lane, 1922

Související hesla

synantropní

Mapy rozšíření

Podřízené taxony

Počet záznamů: 3

poddruh Rattus rattus alexandrinus (Geoffroy, 1803) - krysa šedobřichá
poddruh Rattus rattus frugivorus (Rafinesque, 1814) - krysa bělobřichá
poddruh Rattus rattus rattus (Linnaeus, 1758) - krysa černá

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305700]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Rattus rattus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Australian Faunal Directory [178a17ff-2135-48e8-856b-39f546f02092]

ABRS (2009-2015): Australian Faunal Directory [http://www.environment.gov.au/biodiversi...], Australian Biological Resources Study, Canberra [jako Rattus rattus (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 8. únor 2015
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Rattus rattus Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN Pest Information Wiki [Rattus_rattus]

Pest Information Wiki [http://wiki.pestinfo.org] [jako Rattus rattus (Linnaeus)]
Datum citace: 5. březen 2016
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Rattus rattus (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře


Vysvětlivky

i druh zavlečený do oblasti popisované check-listem