CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

čeleď

veverkovití
Sciuridae Fischer de Waldheim, 1817

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Rodentia - hlodavci

Obrázky

Veverkovití žijí na stromech, někteří jsou i pozemní a vyhrabávají si nory. U některých druhů je redukovaný ocas, přední končetiny mají čtyři, zadní pět prstů. Většina druhů je střední velikosti a dosahují hmotnosti do jednoho kilogramu, ale svišti mohou vážit až 8 kg. Poletuchy jsou rozšířené ve východní Evropě, Asii a Severní Americe. Nejvíce druhů se vyskytuje v jihovýchodní Asii. Poletuchy mají na bocích těla kožní řasu, kterou využívají k plachtivému letu.

Rozšíření

Vyskytují se po celém světě, kromě Austrálie, Madagaskaru, polárních a pouštních oblastí a některých částí Jižní Ameriky.

Literatura

Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Poslední zpracované profily

Cynomys ludovicianus (Ord, 1815) - psoun prériový
Tamias sibiricus (Laxmann, 1769) - burunduk
Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 - veverka obecná
Spermophilus citellus (Linnaeus, 1766) - sysel obecný

Podřízené taxony

Počet záznamů: 2

podčeleď Sciurinae - veverky
podčeleď Pteromyinae - poletuchy

Odkazy a literatura

CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Sciuridae]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře