CZ EN
HLEDAT  

Profil taxonu

druh

jezevec šedý
Melogale moschata (Gray, 1831)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Mustelidae - lasicovití

Vědecká synonyma

Helictis moschata Gray, 1831

Obrázky

Taxon v check-listech zemí

Taxonomie

Jezevci rodu Melogale patří do samostatné podčeledi Helictidinae. Společným znakem všech čtyř druhů je nápadná tmavá kresba na hlavě a světlý hřbetní pruh. Jednotlivé druhy lze rozlišovat kromě geografického rozšíření na základě intenzity a rozsahu této kresby. Dodnes však nebyla provedena žádná důkladná taxonomická studie rodu, přičemž všechny druhy jsou výrazně morfologicky podobné. V některých oblastech se překrývají, a může být značným problémem je přesně rozeznat. I proto platnost poddruhů (nejen v rámci M.moschata) bývá často zpochybňována.

Velikost

Délka těla: 30-40 cm
Délka ocasu: 10-15 cm
Hmotnost: 0,8-1,6 kg

Ekologie

Výhradně noční druh, aktivuje za soumraku. Přes den se ukrývá v noře nebo v skalních puklinách (používá i úkryty jiných živočichů). Žije samotářsky a pohybuje se především po zemi, přestože dokáže výborně šplhat po stromech. Živí se hlavně bezobratlými (žížaly, hlemýždi, hmyz), někdy drobnými obratlovci (ptáci, savci, žáby, ještěrky), požírá i různé plody. Velikost teritoria jednoho jezevce může mít 1-25 ha (v průměru 10 ha). V případě napadení větším predátorem se brání vylučováním silného pachového sekretu z anální žlázy. Podle záznamů z jižní Číny k páření dochází nejčastěji v březnu. Březost trvá 60-80 dnů, počet mláďat 1-3, s matkou zůstávají 2-3 měsíce. V přírodních podmínkách se dožívá kolem 7 let, v zajetí běžně přes 10 let.

Rozšíření

Vyskytuje se zejména v tropických a subtropických lesích do nadmořské výšky 2000 m, na okrajích otevřených travnatých ploch a v blízkosti lidských obydlí v jihovýchodní Asii (Čína, Indie, Laos, Myanmar, Taiwan a Vietnam).

Rozšíření jednotlivých poddruhů:
M. m. ferreogrisea – centrální Čína
M. m. hainanensis – ostrov Hainan
M. m. millsi – jižní Čína (severozápadní Yunnan), severní Myanmar až po severovýchodní Indii
M. m. moschata – jihovýchodní Čína (Guangdong, Guangxi, Guizhou, Yunnan) a severní Laos
M. m. sorella – východní Čína (Fujian)
M. m. subaurantiaca – Taiwan
M. m. taxilla – Vietnam

Ochrana, chov

Dosud velmi početně rozšířený, zejména v Číně. Vyskytuje se v mnoha chráněných oblastech, ale mnohem časteji i v urbanizovaných oblastech. V severovýchodní Indii jsou jezevci loveni pro maso, v Laosu se používají v tradiční medicíně. Jsou však loveni spíše zřídka, protože v okolí lidských sídel neškodí lovem drůbeže ani na zemědělských plodinách. Všichni jezevci rodu Melogale bývají jen velmi zřídka chováni v zoologických zahradách, většinou jen v jihovýchodní Asii. V současnosti (r. 2011) jediným chovatelem mimo Asii je pražská zoo, která získala pár zvířat importem v roce 2005. V nedávné minulosti byl podobný druh - jezevec hnědý (Melogale orientalis) chován v Zoo Budapešť.

Podřízené taxony

Počet záznamů: 7

poddruh Melogale moschata ferreogrisea Hilzheimer, 1905
poddruh Melogale moschata hainanensis Zheng & Xu, 1983
poddruh Melogale moschata millsi Thomas, 1922
poddruh Melogale moschata moschata (Gray, 1831)
poddruh Melogale moschata sorella G. M. Allen, 1929
poddruh Melogale moschata subaurantiaca Swinhoe, 1862
poddruh Melogale moschata taxilla Thomas, 1925

Odkazy a literatura

EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Melogale moschata Gray, 1831]
Datum citace: 5. prosinec 2008
EN Wilson E., Mittermeier R. A. (editors) (2009): Handbook of the Mammals of the World, Volume 1: Carnivores, Lynx Edicions, Barcelona, 727 pp.
EN Nowak, R. M. (1999): Walker's Mammals of the World, Johns Hopkins University Press, Baltimore, 1732 pp.
EN Ewer R. F. (1998): The Carnivores, Cornell University Press, New York, 524 pp.
Francis C. M. (2008): A Field Guide to the Mammals of South East Asia, New Holland Publishers, London, 392 pp.
Smith A. T., Xie Y. (eds) (2008): A Guide to the Mammals of China, Princeton University Press, Princeton, 576 pp.
Menon V. (2009): A Field Guide to Indian Mammals, Christopher Helm, London, 200 pp.
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Melogale moschata (Gray, 1831)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Komentáře