CZ EN
HLEDAT  
Mapování druhů

Profil taxonu

druh

jezevec lesní
Meles meles (Linnaeus, 1758)

říše Animalia - živočichové »  kmen Chordata - strunatci »  třída Mammalia - savci »  řád Carnivora - šelmy »  čeleď Mustelidae - lasicovití »  rod Meles - jezevec

Vědecká synonyma

Ursus meles Linnaeus, 1758

Další názvy

= jezevec evropský
= jezovec
= jezvec europský

Obrázky


mládě

lebka

Taxonomie

Další uváděné subspecie:
Meles meles danicus: Dánsko
Meles meles rhodius: Rhodos
Meles meles altaicus: Altaj
Meles meles severzovi: Uzbecká pánev
Meles meles arenarius: Kazachstan

Velikost

váha 4-20 kg, délka 62-72 cm

Popis

Větší lasicovitá šelmy se zavalitým tělem na nízkých končetinách se širokými lysými chodidly a s dlouhými drápy. Štíhlá hlava je v poměru k tělu malá a vpředu protažená v pohyblivý rypáček. Ve zbarvení hřbetu a boků převládá šedivý nebo šedohnědý odstín s černými a bílými konci delších chlupů, zatímco břicho a končetiny jsou tmavohnědé až černé. Na bílé nebo žluté hlavě se po stranách táhnou dozadu přes uši dva tmavé pruhy. Samice mají 3 páry mléčných bradavek.

Ekologie

Jezevci si vyhrabávají složité nory, které může obývat i více jedinců. Chodby mohou být dlouhé i několik desítek metrů, v norách mají spací komory, kde přečkávají zimní období nepravým zimním spánkem. Při pravém zimním spánku klesá u zvířata srdeční činnost a tělesná teplota. Jezevci však zůstávají aktivní, občas vylézají i ven a během zimy tráví tukové zásoby. V přírodě se živí velmi rozmanitou potravou a nemalý podíl v ní má i rostlinná složka. Loví žáby, hady, ještěrky, malé savce, ptáky a jejich vajíčka, hmyz a jeho larvy, žížaly, slimáky a hlemýždě. Nepohrdne ani zdechlinou. Dále požírá ovoce, lesní plody, houby, výhonky a hlízy rostlin, různé bobule i kořínky a žaludy. Jezevci se dožívají 15-20 let.

Rozšíření

Je domovem v lesním a stepním pásmu Eurasie od britských ostrovů po Dálný východ a jihovýchodní Čínu, na severu zasahuje přibližně k 65. rovnoběžce a na jihu do Středomoří a Malé Asie.

V ČR není vzácný, ale pro skrytý způsob života uniká pozornosti. Chybí pouze v bezlesých nížinách s intenzivní zemědělskou velkovýrobou, a také v krajinách s vysokou hladinou spodní vody a jílovitými půdami (nevhodné k hrabání hlubokých nor). Nevystupuje ani příliš vysoko do hor, ojediněle se objevuje těsně nad horní hranici lesa.

Chov

Ubikace pro musí být postavena velmi důkladně, jezevci mohutnými drápy se dokáží prohrabat pod hlubokými základy a roztrhají i silné pletivo. Klasická plotová pletiva dokáží v brzké době zničit a často pak uniknou. Lze použít i hrazení zhotovené z hladkého betonu vysoká 130-150 cm. Základním vybavením je zateplená bouda s předsíňkou o rozměru 120x70x60 cm. Pro každé zvíře zde umístíme alespoň jednu boudu, kterou vysteleme jemným senem. Velikost ubikace pro každého jedince postačuje 3x5 m. Zásadně neuklízíme a nevykonáváme žádné práce v ubikaci bez předchozího zajištění zvířat. Někteří jedinci, samice s mláďaty a zvláště poloochočená zvířata mohou být nebezpečná pro svého ošetřovatele a silnými zuby dokáží způsobit závažná poranění. Přestože v přírodě žijí jezevci téměř po celý rok v párech nebo menších rodinných skupinkách, v zajetí je raději chováme jen v páru nebo odděleně. Páří se hlavně v červenci a srpnu, zárodky záhy zastavují svůj vývoj a mláďata se rodí v únoru až dubnu. K páření může docházet i v jiném ročním období a pak se celková délka březosti může prodloužit až na jeden rok. Pokud zvířata chováme v páru, před obdobím porodů raději oddělíme samce. Samice s mláďaty musí mít naprostý klid. Nejčastěji se rodí 3-5 mláďat, ta jsou slepá a zcela odkázaná na péči matky. Po měsíci se jim otevírají oči a ve dvou až třech měsících je matka přestává kojit. S ní se v přírodě někdy zdržují až do zimy, ale v zajetí je odstavíme raději dříve. Pohlavně dospívají druhým rokem.
Na krmení podáváme míchanici z mletého syrového i vařeného masa, rýže, ovesných vloček, těstovin, vajec a mleté zeleniny. Dále dostávají maso, myši, potkany, kuřata, slepice, vařenou rýži, ovesné vločky, těstoviny, mletou mrkev. Jako doplněk přidáváme ovoce, tvaroh, vejce, psí suchary a konzervy. Potravu doplníme o vitamínové a minerální směsi pro masožravce. Krmíme je jednou denně, před zimou je ponecháme náležitě ztloustnout a přes zimu krmení poněkud omezíme. Denně se podává 0,5-1 kg krmení. Množství potravy určujeme podle kondice zvířat, v případě, že jsou přetloustlá zařadíme 1-2 krát týdně hladovku. Samici s mláďaty krmíme dvakrát denně.

Literatura

Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání, Sobotales, Praha
Kořínek M. (2000): Velká kniha pro chovatele savců, RUBICO s.r.o., Olomouc

Na Biolibu probíhá mapování výskytu tohoto taxonu v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.

Mezitaxonové vztahy

parazit: Trichinella spiralis (Owen, 1835) - svalovec stočený

Mapy rozšíření

Podřízené taxony

Počet záznamů: 9

poddruh Meles meles albogularis - jezevec tibetský
poddruh Meles meles arcalus Miller, 1907
poddruh Meles meles canescens Blanford, 1875 - jezevec kavkazský
poddruh Meles meles heptneri Ognev, 1931
poddruh Meles meles marianensis Graells, 1897 - jezevec pyrenejský
poddruh Meles meles meles Linnaeus, 1758 - jezevec evropský

Meles meles meles - jezevec evropský

poddruh Meles meles milleri Baryshnikov, Puzachenko & Abramov, 2003
poddruh Meles meles rhodius Festa, 1914
poddruh Meles meles severzovi Heptner, 1940

Odkazy a literatura

EN Fauna Europaea 2.4 [305312]

de Jong, Y.S.D.M. (ed.): Fauna Europaea [http://www.faunaeur.org] [jako Meles meles (Linnaeus, 1758)]
Datum citace: 9. březen 2012
EN Wilson D. E., Reeder D. M. (editors) (2005): Mammal Species of the World (MSW). A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed) [http://www.bucknell.edu/msw3] [jako Meles meles Linnaeus, 1758]
Datum citace: 5. prosinec 2008
CZ Anděra M. (1999): České názvy živočichů II. Savci (Mammalia), Národní muzeum, (zoologické odd.), Praha, 147 pp. [jako Meles meles (Linnaeus, 1758)]

Možnosti podílení se na BioLibu

Jste-li v systému přihlášení, můžete k libovolnému taxonu přidat název či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu názvu chybného), popisy taxonu nebo další podtaxony.

Přidat záznam o pozorování
Komentáře - 2